Senderisme

3 de setembre: IV Trobada Senderista Transfronterera al coll de Malrem

Per aquest indret hi van passar cap a l'exili més de 5.000 catalans durant la retirada de 1939

per Redacció, 2 d'agost de 2017 a les 16:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Imatge de la trobada feta a Molló ara fa dos anys. Foto: Julio Escarabajal / FEEC.


El coll de Malrem, o de Malrems, és una collada situada a 1.131,2 m d'alt al límit dels termes comunals de la Menera, a la comarca del Vallespir, a la Catalunya del Nord, i de Camprodon (Ripollès), per bé que dins de l'antic terme de Beget (Garrotxa). És el lloc triat enguany per a la IV Trobada Senderista Transfronterera dels Pirineus, el pròxim diumenge 3 de setembre.


La trobada, oberta a tothom i de caràcter festiu, l'organitzen la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Comitè Departamental dels Pirineus Orientals de la Federació Francesa de Senderisme (FFRP), amb el suport del Club Excursionista Ripoll.

Cal recordar que entre finals de gener i principis de febrer del 1939 més 5.000 persones provinents especialment de la Garrotxa van creuar el coll nevat tot fugint de les tropes franquistes durant la retirada catalana cap a terres del nord. La travessa es va fer en unes condiciones físiques p`ssimes, amb fred, neu i mal temps, que encara va complicar molt més l'exili. Les condicions meteorològiques es van afegir, doncs, a la derrota contra el feixisme.


Actualment és punt de pas del sender transfronterer GRT 83, un dels molts itineraris que uneix el GR 11 amb el GR 10 nord-català i continuació del GR 83 fins al Canigó.

Aquest tipus de trobades van néixer, justament, amb la voluntat de posar en valor la feina que es fa des d’ambdues federacions (FEEC i FFRP) per unir els dos grans senders transpirinencs.


La jornada es desenvoluparà a través d’una caminada que unirà Beget amb el Coll de Malrem, tot resseguint el traçat de l’itinerari transfronterer GRT 83. Un bell recorregut de muntanya que supera un desnivell de 646 metres en poc més de 3,5 quilòmetres, una caminada amb una durada aproximada d’entre 1 hora 45 minuts i 2 hores.

Un cop arribats al Coll de Malrem hi haurà la trobada amb els senderistes del Comitè Departamental dels Pirineus Orientals de la Federació Francesa de Senderisme (FFRP) que arribaran pel vessant nord-català d’aquest sender.

Horaris de la jornada del 3 de setembre de 2017

09:30 h: Trobada a Beget
10:00 h: Inici de la caminada
12:00 h: Arribada al Coll de Malrem, on es farà un dinar de motxilla i un breu acte institucional entre les entitats convocants.

 

 

Participació