arquitectura

​Finalitza l'ampliació del refugi de Colomina amb un temps rècord de construcció

Tot i la manca d'accés rodat a 2.395 metres, l'obra s'ha realitzat solament amb cinc setmanes | L'equipament ja ha començat a funcionar amb les noves instal·lacions

per ACN , 16 de juny de 2017 a les 20:05 |
Imatge del refugi on es pot veure el contrast de la part antiga i l'ampliació | Gerard Garreta
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ja han finalitzat les obres d'ampliació del refugi de Colomina, situat a la capçalera de la Vall Fosca a 2.395 metres d'altitud, i ho han fet ha assolint un rècord de construcció amb tan sols cinc setmanes d'obra. El sistema emprat, amb plafons prefabricats de fusta obtinguda de boscos de la zona, ha ajudat en la rapidesa de muntatge.

Entre les principals complicacions hi ha hagut el transport, ja que no hi ha accés rodat al refugi. Això ha obligat a fer un viatge setmanal amb helicòpter per traslladar el material més pesat i la resta s'ha pujat fins al refugi a peu. La meteorologia, amb nevades en dues ocasions, tampoc han estat un factor favorable.


L'arquitecte Josep Bunyesc ha explicat que no té constància de cap edifici que s'hagi construït amb tan poc temps en un lloc tan alt i amb dificultats d'accés. L'edifici està pensat per aprofitar el sol i que el nivell de comfortabilitat interior sigui sempre idònia. Si s'haguessin utilitzat els sistemes convencionals aquesta obra s'hauria perllongat entre un any i mig i dos anys.
 

Imatge d'una de les sales de la part ampliada, amb grans finestrals. Foto: Josep Bunyesc


Aquesta rehabilitació i millora suposarà guanyar en comoditat i espai (uns 80 metres quadrats en dues plantes). Es tracta del mateix sistema que es va utilitzar l'any 1917 a base de planxes de fusta prefabricades i caragolades. L'arquitecte Josep Bunyesc ha explicat que el que sí que ha canviat és el sistema de transport; el que ara fan amb helicòpter dècades enrere segurament ho van fer amb animals.

Amb el temps, segons Bunyesc, la fusta utilitzada s'acabarà mimetitzant amb l'entorn, de la mateixa manera que ho ha fet l'existent. La part nova ara ressalta, però la fusta natural sense tractament amb poc temps s'haurà integrat i agermanat amb la matèria que l'envolta, ha explicat l'arquitecte. 


El refugi Colomina està situat a la capçalera de la Vall Fosca, a la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La seva darrera ampliació va ser l'any 2011 i consistí en la construcció d'un annex que a l'estiu funciona com a zona de motxilles i que en absència de guarda es converteix en el refugi lliure.
 

Lliteres a la zona ampliada del refugi. Foto: Josep Bunyesc


Bunyesc, arquitecte expert en refugis, va participar al desembre passat al congrés de refugis de muntanya que es va fer a Banyeres de Louchon (França) i ara ja està preparant per a aquest 2017 la millora del refugi Ventosa Calvell (Alta Ribagorça) amb una intervenció similar però en dos fases.
 

 

Participació