CEC

El Centre Excursionista de Catalunya suma valors, natura i experiència en activitats i campaments exclusius

El CEC oferta tot un seguit d'activitats d'estiu per a joves i adults | La suma en valors és un dels puntals de l'entitat, que és la més important i veterana del país

per Redacció , 26 de maig de 2017 a les 12:45 |
Campaments del Centre Excursionista de Catalunya | CEC
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Centre Excursionista de Catalunya (CEC) va néixer el 1876 com una entitat aglutinadora de les activitats esportives i culturals al país, i durant els anys, no ha fet més que sumar. Ara, la seva trajectòria i programació és inqüestionable, convertint-se en una associació de referència a Catalunya, amb més de 4.500 socis i un ampli ventall d'activitats i sortides programades durant tot l'any. Entre aquestes, cursos de formació i guiatge professional, tot i que també campaments, sobretot durant l'estiu, uns mesos en què el CEC aprofita per ampliar el seu espectre, oferint vacances i activitats en família, així com sortides per a joves i estades formatives. 

Els campaments de vacances en família a la Fouly (els Alps) o a Isaba (els Pirineus), en són un dels seus exponents. En aquests, el CEC ofereix un perllongat contacte amb la naturalesa, la convivència, la pràctica de l'excursionisme o l'alpinisme, i les feines col·lectives. Tot un seguit de vivències, especialment molt encarades a nens i joves, que esdevenen inoblidables pel seu caràcter multidisciplinar i enriquidor. En aquest cas, els interessats poden apuntar-se de l'1 al 15 d'agost, amb la possibilitat de realitzar el campament la primera o segona setmana del mes, amb diversos serveis inclosos, com ara pensió completa amb cuiner professional, una carpa comunitària amb taules i cadires, un servei de guia de muntanya per a activitats d'excursionisme, barranquisme i alpinisme, una zona d'acampada als càmpings on hi hagi els allotjaments, i activitats complementàries, com ara foc de camp, tallers o gimcanes. Els campaments d'estiu de la Vall d'Àneu (el Pallars Sobirà), per altra banda, són una més, de les propostes del CEC per a aquest estiu. Orientats a nens, inclouen vuit dies de muntanya, natura i aventura de la mà de l'equip de monitors voluntaris del centre, així com dels guies de muntanya professionals de l'entitat. Una oportunitat única per a preparar la motxilla, dirigir-se al terme municipal d'Estaron, i gaudir de les experiències que es proposen, com ara una mini ruta de dos a tres dies, jocs temàtics durant 24 hores, activitats tècniques amb guies o bé caiac al pantà de la Torrassa, a la Guingueta d'Àneu. 


Respecte d'aquesta, ha informat el CEC, els interessats poden apuntar-se a la setmana del 23 al 30 de juliol, o a la del 20 de juliol al 6 d'agost, i han de tenir entre 8 i 14 anys. Durant l'estada, a més, els participants es dividiran en dos grups. El primer serà per a aquells que tinguin de 8 a 10 anys, mentre que el segon, dirigit als d'11 a 14 anys, per tal de realitzar les activitats adequades a cada franja. 
 

Activitats del Centre Excursionista de Catalunya. Foto: CEC


A partir dels 14 anys, per altra banda, el Centre Excursionista de Catalunya realitza una altra proposta per a aquest estiu. Del 22 al 30 de juliol programarà una travessa al Parc nacional d'Aigüestortes. Una sortida per a nois i noies d'entre 14 i 17 anys, que recorrerà paisatges d'alta muntanya, amb un impressionant relleu i una gran riquesa de fauna i vegetació, amb gairebé 200 estanys i desenes de rierols. Aquesta sortida, han indicat, sortirà d'Espot (el Pallars Sobirà), tot passant per alguns dels refugis del centre, com ara el de Josep M. Blanc, Amitges, o el de Ventosa i Calvell, tot acabant a la presa de Cavallers. Durant el recorregut, els participants aprendran noves tècniques de progressió, així com les bases de l'alpinisme. 

Propostes per a majors d'edats

El CEC, però, també obre el ventall de possibilitats esportives i de natura als majors d'edat. Per això, durant els mesos de juliol, agost i setembre organitzarà tot un seguit d'estades formatives en el marc de l'Escola de Muntanya. En aquestes, per exemple, es tractaran tècniques d'alpinisme, o encordament glaciar, roca o crestes en ubicacions escollides especialment per a cada modalitat. En el cas de les crestes, per exemple, l'estada formativa es farà a Amitges, mentre que el curs d'encordament glaciar a Chamonix, o l'estada en escalada en via llarg, als Pics d'Europa. 


Totes aquestes propostes, ha destacat el CEC, es realitzen de forma exclusiva a Catalunya, esdevenint puntals en experiència formativa a la natura. A banda, les activitats inclouen refugis de primera categoria en el cas de les travesses, i tot està inclòs en el preu dels campaments. 

Activitats durant tot l'any

Les activitats del Centre Excursionista de Catalunya, però, no només es concentren a l'estiu, sinó que es mantenen durant tot l'any. Per exemple, han destacat, hi ha el Grup de Muntanya 4 columnes, adreçat als nens i joves d'entre 8 i 14 anys, que s'organitza perquè els joves s'iniciïn i coneguin totes les àrees de la muntanya, ja sigui alpinisme, escalada, esquí, espeleologia, vies ferrades o orientació, entre d'altres. I és que, segons el CEC, la pràctica de l'esport és un element clau en el desenvolupament dels joves, fomentant valors de treball com l'autoconfiança o l'esperit de superació. 


Les extraescolars d'escalada a la sala d'escalada en bloc del centre, per exemple, són una altra alternativa per a aquests joves. Mitjançant jocs i exercicis específics, s'afavoreix el seu desenvolupament motriu, incidint de forma molt positiva en la coordinació, la lateralitat, l'autopercepció i l'equilibri. 

La càrrega en valors del CEC és un dels seus punts forts. Aquest, de fet, és un dels grans cavalls de batalla de l'entitat, destacant l'evolució en consciència de respecte cap a la natura i el seu voltant més proper, des de la consciència, la feina rigorosa i l'expertesa. Actualment, el Centre Excursionista de Catalunya és, per tots aquests motius, l'associació més veterana i important del país.
 

Activitats proposades pel Centre Excursionista de Catalunya. Foto: CEC

 

Participació