Incendis a Catalunya: l'inacabable lluita contra la natura

per Albert Beneït Rochés , 8 de setembre de 2016 a les 13:24 |
Els incendis són una problemàtica habitual a Catalunya | Josep Maria Montaner
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vivim en un país plenament mediterrani; clima mediterrani i vegetació mediterrània. I ens en sentim molt orgullosos, està bé, però realment som conscients de l'entorn que ens envolta? La resposta és que, tot i que cada vegada i molt a poc a poc sembla que sí, la realitat és que en el aspecte dels incendis sembla que encara no el suficient. El perquè és molt senzill, moltes vegades ignorem que el foc és company natural indiscutible del nostre entorn. Això què vol dir? Doncs que el bosc que predomina al nostre país és altament inflamable, especialment les pinedes. Aquest bosc s'ha adaptat per utilitzar el foc com a mitjà de reproducció. El problema és que la natura s'ha adaptat entenent el foc causat per causes naturals, és a dir, els incendis causats per llamps, i no ha tingut en compte el maldestre ésser humà com a mitjà d'ignició d'incendis.

Any rere any, i basant-se en les estadístiques de causalitat d'incendis que resulten de les investigacions del Cos d'Agents Rurals que han aconseguit trobar l'origen de l'incendi mitjançant un procediment d'investigació vàlid, ens trobem que més de la meitat d'aquests són per intencionalitat i negligències (sobretot), sent la resta originats per accidents (que sent justos hauríem d'incloure dins dels causats per l’ésser humà), incendis revifats o d'origen desconegut. Només un 10% dels incendis són per causes naturals: els llamps.

 

Més de la meitat dels incendis són intencionats o creats per negligències. Foto: Josep Maria Montaner


No obstant, i fent un just exercici de comparativa amb els veïns, des de fa 30 anys al nostre país s'ha fet un esforç real per lluitar-hi, tot i que les retallades han impossibilitat la línia positiva que durant anys feia augmentar recursos en la lluita contra els incendis. Tant en la lluita contra el foc anterior a l'incendi, la prevenció, com en la posterior, l'extinció, ambdues igual d'importants, seguim sent un referent per a altres zones amb un domini climàtic similar, o dit d'una altra manera, amb la mateixa problemàtica. No és gratuït doncs que els incendis a Catalunya s'aconsegueixen eliminar abans, o no n'apareixen tant nombrosament. Seria injust i irreal atribuir a la mala sort que en altres zones, com per exemple, el País Valencià, un dels exemples més clars, els incendis fàcilment es converteixen en Grans Incendis Forestals (aquells que superen les 500 ha). O que en zones com Galícia semblin aparèixer com a bolets incendis quan el seu clima i vegetació no és ni de bon tros fàcilment inflamable.

 

Els equips d'extinció són una peça clau. Foto: Josep Maria Montaner


Sintetitzant-ho molt, els bombers i les ADF en les seves tasques d'extinció i neteja de camins, els Agents Rurals en les seves tasques de prevenció i d'investigació, així com la resta de personal implicat en el Pla Infocat, el pla d'emergències creat pels incendis forestals, són peça clau en la lluita, abans i després, contra els incendis.


I l'altra peça clau quina és? Doncs la població. Tots aquests esforços, amb moltes vegades risc pels professionals que s'hi dediquen, són inútils si la resta de persones no pensem en les mesures de prevenció abans d'encendre una barbacoa, fer servir una serra radial, utilitzar una recol•lectora de palla, encendre una cigarreta, etc, etc. Com a país mediterrani que som tenim el gran defecte de pensar que el dolent sempre ho fan els altres. La realitat és que ho fem cadascú de nosaltres mateixos. No són provocats molts dels incendis, són negligències per la falta de cura al respecte, no són "pixapins" ni gent de fora, probablement el nostre veí, aquell que diu "porto tota la vida a bosc i a mi no em passarà", etc, som tots nosaltres, especialment tots aquells que passen més temps en contacte amb el bosc o el camp, absolutament lògic i matemàtic.

Pensem-hi, doncs, la propera vegada abans de compartir feina o gaudi amb el nostre estimat entorn.


 

Com es van causar els incendis a Catalunya durant el 2015? Foto: Idescat (gràfic d'elaboració pròpia)

 

Dades sobre els incendis a Catalunya els últims anys. Foto: Idescat


Font de les dades: Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Direcció General de Forests (via Idescat)

 

Participació