RESERVES NACIONALS DE CAÇA

Creix la població d'isards a les reserves nacionals de caça del Cadí i la Cerdanya

L'últim cens posa de manifest l'increment, que està en el 4% (a la reserva del Cadí) i en el 7% (a la de la Cerdanya-Alt Urgell) | La gestió de les reserves ha permès doblar en deu anys el nombre d'isards al Cadí i multiplicar-lo per vuit a Cerdanya-Alt Urgell

per Jordi Pardinilla , Bellver de Cerdanya, 17 de juliol de 2016 a les 14:20 |
Una fotografia recent d'isards al Parc Natural del Cadí-Moixeró | Arxiu Parc Natural del Cadí-Moixeró
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juliol de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cens d'isards a les reserves nacionals de caça del Cadí i de la Cerdanya-Alt Urgell ha finalitzat aquests últims dies amb un balanç positiu. El resultat situa la població en aquestes àrees per damunt de les xifres del treball efectuat l'any anterior. L'increment està entre el 4% (a la reserva del Cadí) i el 7% (a la reserva de la Cerdanya-Alt Urgell).

En nombre d’exemplars, els tècnics determinen que hi ha uns 800 animals a la reserva de la Cerdanya-Alt Urgell (una cinquantena d'exemplars més dels controlats en el darrer cens) i uns 1.700 a la del Cadí (unes desenes de caps més).


La importància de la gestió que s’efectua des de les reserves queda palesa quan es demanen les dades comparatives de fa deu anys. Així,  l’any 2006 el cens a la reserva del Cadí era de poc més de 900 isards i a la reserva de la Cerdanya-Alt Urgell de poc més de 100 isards. Si bé es va deixar de caçar durant dues o tres temporades, la gestió posterior ha conduit a la recuperació de la població d’isard fins a les xifres actuals.

Tècnics i guardes de les reserves nacionals de caça, agents rurals, personal de forestal catalana i alguns responsables de les àrees privades de caça han participat aquests darrers dies en el cens anual d'isards.


A les dues reserves que abasten zones de Cerdanya, Berguedà, Alt Urgell i Solsonès, aquesta activitat s'ha realitat entre els dies 27 de juny i 7 de juliol i ha mobilitzat per dia un màxim de 23 tècnics i un mínim de 6 persones, depenen de la jornada. Mentre que la reserva de Cerdanya-Alt Urgell té una extensió d’unes 19.000 hectàrees, la del Cadí ocupa unes 46.700 hectàrees de superfície.

Finalitat última


"Aquests censos ens permeten conèixer com evoluciona la població dins de l’àmbit de la reserva. És una fotografia de la situació que, finalment, ens ajudarà a preparar el pla cinegètic de cara a la temporada vinent", ha explicat a NacióCerdanya, Marta Sala, tècnica de les reserves nacionals de caça del Cadí i de Cerdanya-Alt Urgell.

"En aquest sentit, som bastant conservadors. Aquest any, la proposta de caça ha estat d'un 10% de la xifra d'exemplars i suposo que pel pla de l'any 2017 es mantindrà aquest tant per cent", ha indicat Sala. El cens d'aquest any serveix per a confeccionar el pla de l'any vinent. La temporada de caça de l'isard comença al setembre i acaba a mitjans del mes de desembre.
 

Marta Sala, tècnica de les reserves nacional de caça del Cadí i de la Cerdanya-Alt Urgell Foto: Jordi Pardinilla


Per a fer els censos, les reserves són dividides per sectors. Generalment, es fa en aquesta època de l'any ja que la població d’isards es troba a les àrees més elevades, en les zones per damunt de l’estrat arbrat i això permet fer-ne el recompte. Per a la realització del cens se segueixen els mateixos itineraris que s’han utilitzat any rere any.

 

Participació