Pep Bisquert: «Si no haguéssim creat l'Olla de Núria, ho hagués fet algú altre»

Un dels tres codirectors de la clàssica del Ripollès explica com es planteja la cursa a poques hores de la novena edició | El 2016 se celebrarà la dècada amb dues novetats sorpreses

per Arnau Urgell , Vic, 17 de juliol de 2015 a les 14:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juliol de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Pep Bisquert, director de l'Olla de Núria. Foto: Josep Maria Montaner


Pep Bisquert és un dels codirectors de l'Olla de Núria, una de les curses de muntanya més emblemàtiques del país. A poques hores de la novena edició explica a NacióMuntanya com es planteja la prova. El 2016, coincidint amb el desè aniversari, hi haurà dues grans sorpreses que s'explicaran aquest mateix dissabte. NacióMuntanya, com a mitjà oficial de la cursa, ho explicarà en directe des de Vall de Núria.


- L'Olla de Núria és una cursa que no necessita presentació. A poques hores de la novena edició com es planteja la prova?

- L'Olla de Núria és una cursa referent a Catalunya i a l'Estat espanyol i, també, reconeguda a nivell internacional. Enguany hem tingut la mala sort de coincidir amb la Dolomites Skyrace, puntuable per a la Copa del Món, i això ha provocat que fallin algunes de les estrelles. Tanmateix, tindrem en Marc Pinsach –que encadena tres victòries consecutives-, en Toti Bes, la Tina Bes, la Marta Garcia, la Marta Riba, en Nil Cardona, el seu germà Oriol no pot per la lesió que va tenir a l'hivern, etcètera. L'any vinent no hi haurà aquesta coincidència.


- I per què han coincidit?

- Per raons personals de l'organització el cap de setmana habitual de l'Olla de Núria no anava bé i es va endarrerir una setmana. L'any vinent segur que no coincidirà amb Canazei.


- Manteniu l'estructura de quatre directors que és força singular?

- Sí, és una estructura que xoca molt però que funciona molt bé. Funciona perquè som companys de tota la vida, ens entenem molt bé i, considerem, que a l'hora de prendre decisions val molt la pena confrontar opinions. Realment a l'Olla de Núria som tres directors. La cursa la vam començar agafant en Jordi Godayol i un servidor. I l'any passat també va assumir aquest paper l'Imma Franquesa. A més, l'Olleta també té un director propi, en Jordi Sales, perquè s'ha convertit en una cursa pròpia. Sempre estàvem a l'entorn de 110-120 nanos i enguany potser arribem als 160. És molt.

- La Unió Excursionista de Vic crea l'Olla de Núria en un moment on no hi havia gaires curses de muntanya. Com aconseguiu que sigui un referent? La presència de Kilian Jornet?

- El salt es va produir el tercer any amb l'entrada de Plataforma Proseleccions Catalanes. Gràcies a ells i a unes subvencions que van aconseguir vam poder donar uns premis molt importants –hem de tenir clar que els corredors bons venen per calers-. A més, vam tenir en Kilian dos anys seguits i això la va projectar.

Però més enllà d'això l'Olla de Núria és una clàssica. Nosaltres fa deu anys vam tenir la idea de crear cursa, sinó l'hagués acabat organitzant algú altre. El recorregut és espectacular, no es trepitja ni un metre d'asfalt i un 70% està per sobre dels 2.700 metres, no hi ha cap cursa que ho pugui dir. Això agrada molt i ho expliquen els corredors estrangers que han vingut –Ricardo Mejía, Ionut Zinca, Emmanuela Brizo...-. Arriben pensant que venen a fer una mitja marató de muntanya i, anant al màxim com van, córrer a aquesta alçada afecta.

- Hi ha moltes curses que omplen inscripcions però la bogeria per aconseguir una inscripció a l'Olla de Núria és força excepcional. Fins i tot els envieu a cims dels país per aconseguir-ne...

- Sempre ens agrada innovar. Enguany és la segona vegada que hem fet el tema dels cims per tal de guanyar-se una inscripció. Un dia determinat anunciem una sèrie de coordenades concretes i els 25 primers que hi arribin s'asseguren córrer l'Olla de Núria. És una moguda més...

- En els darrers anys heu tingut un matrimoni amb Dynafit que ha estat força profitós...

- Tots els espònsors costen. Però en aquest cas és una nòvia que no hem anat a buscar. A l'Olla anàvem fent la viu viu amb quatre patrocinadors petits i, si no hagués aparegut Dynafit, continuaríem així. En aquest cas Dynafit Europa va demanar a la filial espanyola que busqués quatre o cinc curses a l'Estat i que n'acabés triant una. Finalment, van escollir-nos i és un honor.

- Diumenge es disputa la novena Olla de Núria i el 2016 es farà la desena. Un aniversari rodó s'acostuma a celebrar...

- Aquest dissabte a les cinc de la tarda desvelarem la data de la prova del 2016 i dues sorpreses que agradaran molt als corredors. És un secret que només coneix direcció de cursa...

Pep Bisquert, director de l'Olla de Núria, a Vic. Foto: Josep Maria Montaner

 

Participació