Una temporada d’escàndol

«Al llarg de més de vint anys, la colla dels Xics de Granollers ha estat viva, tal com és la història d’aquelles entitats que fan arrel en un paisatge humà»

per Esteve Plantada i Hermoso, 28 d'abril de 2014 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'abril de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Si persegueixes l’èxit, calen tres ingredients: feina ben feta, perseverança i il·lusió. De fa un temps, que els Xics de Granollers ho saben prou bé, i així ho demostren amb un primer terç de temporada que, de moment, és històric, amb la torre de 7 més matinera que mai ha fet la colla i amb un 3 de 8 descarregat aquest mateix dissabte i també de rècord.
Castell a castell, fita a fita i de concurs en concurs, fent un camí que aquest 2014 els està dirigint cap a llocs somiats.


A hores d’ara, ningú no pot discutir que els Xics viuen una segona època daurada. Fundada l’any 1991, la colla ha crescut i ha minvat, s’ha fet gran i s’ha reajustat. Després de més de 20 anys, ha sabut mantenir-se viva, tal com és la història d’aquelles entitats que fan arrel en un paisatge humà. Part de l'èxit és saber perfectament què volen i com ho volen, cosa que els fa arribar més lluny, tal com demostra que aquest juny seran aixecant castells a Berlín. És saber-se una colla oberta, transversal i diversa, amb lloc per a tots i on tothom és important, però amb el cor eminentment jove, tal com demostra la campanya que ha aconseguit "engranar" granollerins de primera plana. És saber-se, també, una colla desacomplexada, divertida, desvergonyida, fresca i sense vergonyes, tal com demostra una vitalitat que ha sabut renovar-se i reomplir-se.

Som només al mes d’abril, però aquest any ja és d’escàndol. I ho és perquè cada moment sembla irrepetible i perquè els Xics de Granollers saben que no són una entitat que només fa castells. Aixequen torres altes, participen a concursos i són competitius. Però, sobretot, ajuden a teixir el mapa d’una comarca, ensenyen a estimar-se el món amb l’orgull d’allà on són, i es creuen –amb tot el mereixement– part del patrimoni de la ciutat. I només podem desitjar una cosa: que l’èxit no s’acabi. Que segueixin recollint el fruit de la feina ben feta, de la perseverança i de la il·lusió.

 

Esteve Plantada i Hermoso
Granollers, 1979. Cap de cultura de NacióDigital. Ha estat director de la revista The Barcelona Review, crític literari a l'Avui i articulista a diferents diaris i mitjans de comunicació. Té sis llibres de poesia publicats i ha estat guardonat amb diversos premis literaris, entre els quals destaca el premi Amadeu Oller de l'any 1997. El 2012 també va recollir el premi Eugeni Xammar per l'edició de NacióGranollers. Actualment és part d'Edicions Terrícola i membre del grup de pop Els Nens Eutròfics. El seu darrer llibre és Fosca límit (AdiA Edicions, 2015).

A Twitter: @eplantada
12/01/2015

Granollers, l’escenari de la història més gran del món

01/12/2014

Un pam gloriós!

10/11/2014

Que la festa no s'acabi

28/10/2014

Feixisme, non plus ultra

29/09/2014

Pastor, Mas, els «progres» i la consulta

22/09/2014

Diuen que l’Hospital

21/07/2014

He tingut un malson

14/07/2014

La llei de la plaça dura

07/07/2014

Deu anys de fer-se gran

30/06/2014

Meravellosa alternativa

Participació