La Torreta és Granollers

per Diego Sola, 2 de maig de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de maig de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sí, ho reconec. El títol és provocatiu per a reclamar la vostra atenció. Vagi per endavant una premissa de desengany respecte al contingut d’aquest article: ni la Torreta és Granollers (de moment), ni en el transcurs d’aquestes línies traurem a la llum cap vell pergamí que demostri el contrari. Però, fins fa uns mesos, la Viquipèdia, que acaba de celebrar els seus més de 400.000 articles en la seva edició catalana, a l’entrada “la Torreta” deia el següent (ments sensibles a la pulsió centralitzadora, deixin de llegir): «El barri [de la Torreta] està enganxat a Granollers, municipi que en el passat ha fet alguns intents per absorbir-lo» (Cridòria, indignació i estripada de vestidures).

Com a viquipedista escèptic, ho confesso, mai no vaig moure un dit per esmenar l’errada. Em feia molta gràcia llegir tan gran proclama, no sustentada per cap font històrica i documental. Una llegenda urbana tan gran com la falsedat que el nom de Canovelles ve de l’abundància en els seus prats d’ovelles i gossos (cans) per guaitar els ramats. Em feia gràcia perquè, sense ser en cap cas cert, l’article evocava un debat tan abrandat com autèntic: el centralisme granollerí i el filogranollerisme també existent per part de la població extramurs (al costat de l’antigranollerisme, naturalment).


Alerta, que la falsa informació viqui no és una idea gens eixelebrada. Ja vam explicar al seu dia un precedent d’absorció no ja d’un antic poble independent (Palou) sinó d’una barriada pertanyent a un altre municipi (el Lledoner) integrada a la municipalitat de Granollers. Però, que se sàpiga, mai no ha existit cap proposta d’OPA supramunicipal sobre la Torreta. Això, no obstant, en una comarca que ha viscut un segle XX de grans canvis fronterers a dins la seva vall (des de la pèrdua de l’emancipació palouenca el 1928 fins a l’alliberament municipal de Vilanova de la Ro... del Vallès el 1983).

Les fronteres locals existeixen, en els petits grans imaginaris dels nostres pobles i ciutats. Però també un gran mestissatge geogràfic propi d’una comarca amb un llarg i lent procés de deconstrucció cultural només frenat gràcies a la força del seu capital social, eternament renaixent. Així, la identitat vallesana va i ve. I les identitats locals, també. Granollers s’ho mira tot amb cert desdeny i el seu entorn amb malfiança; i al final, la gent va i diu la seva amb –sovint– cert atreviment trapella. Com a la Viquipèdia.


Aquest debat em recorda certa gent pretesament guai de Can Duran que mai de la vida diria que Can Duran és Canovelles, donant per fet que responent que viuen en aquella famosa urbanització no caldrà dir, amb la boca petita, la condició canovellina del veïnat. Doncs mirin, no. Can Duran és Canovelles com el Credo nicè és la professió de fe dels catòlics. I ara que no m’enviïn a Estrasburg per dir això contra la llibertat d’un poble que no és poble, sinó urbanització. Perquè a on vull arribar és al dolç poti-poti que ha acabat sent el Vallès i a la llaminadura que suposa per a un que s’ho mira com a observador: un petit país que reprodueix en el seu mapa comarcal els conflictes centre-perifèria que de tota la vida han existit a la benvolguda pàtria catalana amb (i envers) el cap i casal. La Torreta és Granollers? Palou independent? Canovelles república lliure? La Roca Village apartheid...? Freedom for Eastern Valles!!

 

Diego Sola
Granollers, 1988. Canovellí. Historiador de formació, em considero més aviat un caçador d'històries. Investigador predoctoral i ocasionalment professor d'Història Moderna a la Universitat de Barcelona. Interessat (teixint "històries") en la cultura, l'antropologia social, la política i les identitats 'glocals'. Membre de l'executiva nacional de la Plataforma per la Llengua i president de Convergència a Canovelles. Exiliat a la Universitat de Cambridge per una temporada, aquest finestra em desfoga les idees! Al twitter: @senyorsola. Web: historiand.wordpress.com
11/06/2013

Fabriquetes

29/05/2013

El mestre Ruera tenia raó

15/05/2013

L’últim carrer

02/05/2013

La Torreta és Granollers

17/04/2013

Granollers i la monarquia

05/04/2013

L'emigrant

23/03/2013

Feliç 2029

Participació