Feliç 2029

per Diego Sola, 23 de març de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
No es preocupin que no és la meva intenció amb aquest títol publicitar el nom de la propera discoteca de moda que coroni Granollers com a reina de la nocturnitat (ironia). Saben vostès qui era Alexandre Deulofeu? Un farmacèutic de Figueres. Jo no sé què tenen allà dalt, tanta tramuntana, tanta expressivitat, tanta recurrència... que són capaços d'oferir al món, a part de genis, visions del món tan irreverents com inquietants. El llicenciat Deulofeu (1903-1978) gaudia del seu temps lliure construint l'anomenada 'matemàtica de la Història' (de la qual volia publicar-ne fins a 17 volums). La premissa principal de les teories d'aquest home autodidacta era que l'historiador, en conèixer linealment el decurs de la història, podia advertir-ne les tendències i, sobretot, els cicles d'aquesta història. A Naixement, grandesa i mort de les civilitzacions Deulofeu va disseccionar tres potències antigues: Grècia, Egipte i Xina. Conclusió: coneixent l'evolució total d'una comunitat humana, els seus conflictes i els seus punts de ruptura... podem esbrinar el futur.

Fantàstic, oi? Doncs ja tenim mala peça al teler. Perquè a La segona onada imperial d'Europa (volum vuitè de la monumental Matemàtica de la Història), Deulofeu va dictaminar la durada dels processos imperials a Espanya i va concloure -atenció- que Catalunya esdevindria nació lliure, en el cor d'una Europa i una Ibèria confederal, pels volts del... 2029. Confiem que les estelades dels nostres balcons no s'hagin descolorit massa per aleshores i que ja tinguem ben a punt la llei de consultes i la hisenda pròpia. No fos cas que ens agafés desprevinguts.

 
Ja em confesso: no sóc exactament el que es diria un fidel seguidor de la teoria deulofeuliana. La història té cicles però crec que difícilment són empíricament estimables. Especialment davant un factor imprevisible: la revolució. El canvi sobtat i inesperat. La reinvenció de les societats. En definitiva, l'espontaneïtat i l'autodeterminisme dels éssers humans. De totes maneres, no creuen que és prou entretingut aventurar-se a fer matemàtica de la història?

Jo proposo reduir l'amplada de la visió a una mirada de microscopi, amb el nostre Vallès com a camp d'estudi. Per exemple, fixin-se en Granollers. S'imaginen que poguéssim saber quins canvis polítics viurem a la capital? Llapis, paper i calculadora. Si portem 34 anys d'ajuntament democràtic i veiem el llistat d'alcaldes obtenim una mitjana de mandat de vora 6 anys amb la qual cosa... Mayoral ja ha trencat la llei de Deulofeu. No funciona. Ara... si agafem la variable cíclica a banda de l'aritmètica, veiem que a Ballús el succeí Pujadas. A Pujadas, Serratusell. A Serratusell, Pujadas. A Pujadas, Esplugas. A Esplugas, Pujadas... i a Pujadas, Mayoral. Ho veuen? Veuen la tendència cíclica? A Mayoral el succeirà... Pujadas!! No és per espantar la tropa, però la capital ja va tenir un tetraalcalde: Josep Barangé. Encara que la gent, a la plaça del Cony que porta el seu nom, no l'acabi d'ubicar a la història del segle XX granollerí.


Per sort per a la democràcia, la tramuntana de la matemàtica de la Història no regeix la voluntat local (ni nacional, espero). És la gent santament que fa cert allò que el futur no està escrit. O l'escrivim o ens l'escriuran. Però per escriure està. Ara bé, si pel 2014 els catalans no som independents... feliç 2029 a tothom!

 

Diego Sola
Granollers, 1988. Canovellí. Historiador de formació, em considero més aviat un caçador d'històries. Investigador predoctoral i ocasionalment professor d'Història Moderna a la Universitat de Barcelona. Interessat (teixint "històries") en la cultura, l'antropologia social, la política i les identitats 'glocals'. Membre de l'executiva nacional de la Plataforma per la Llengua i president de Convergència a Canovelles. Exiliat a la Universitat de Cambridge per una temporada, aquest finestra em desfoga les idees! Al twitter: @senyorsola. Web: historiand.wordpress.com
11/06/2013

Fabriquetes

29/05/2013

El mestre Ruera tenia raó

15/05/2013

L’últim carrer

02/05/2013

La Torreta és Granollers

17/04/2013

Granollers i la monarquia

05/04/2013

L'emigrant

23/03/2013

Feliç 2029

Participació