De manifestació

per Esteve Plantada i Hermoso, 4 de març de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La recent mort d’Stephane Hessel m’ha fet pensar, de nou, en tot aquest aiguabarreig d’inquietuds i malestars que genera la situació mundial. El diplomàtic alemany, autor d’Indignez-vous! (Indigneu-vos!), ens explicava que ja no hi ha líders i que cal esborrar-los en el batec dels canvis de la nova era. De la proclama de la mobilització activa, a l’actitud de crida. Del «J’acusse» d’Emile Zola, a l’assumpció d’una justícia més acurada. Del «no passaran», a tot tipus de manifestacions, cada vegada més multitudinàries, cada vegada més indignades i abrandades.

I aquí és on som, en plena manifestació. Cridem, volem, exigim, defensem. Aferrissadament i en massa. Ho va exemplificar Albert Pla en la 'manifestació' que vam viure aquest divendres a la sala gran del Teatre Auditori de Granollers. I no és en va: poèticament poderós, el fil que uneix l’opuscle d’Hessel amb l’actitud de l'inclassificable cantautor no admet segones lectures. Les proclames d'Albert Pla s’expliquen per la incertesa que provoca la indignació després de la indignació. I, més enllà de dir estirabots pertinents, Pla ens sacseja l’intel·lecte a través de l’absurditat humana. Més fàcil, més ras, més curt. Tal com diria Hessel, però sense subterfugis.


Una cosa que va lluny de la inquietud social, encara que sembli mentida. Mentre uns quants s’exclamen, reivindiquen i criden, d’altres ignoren. Al mateix escenari on Pla defenestra la policia i la seva actitud irracionalment despòtica, una setmana després hi actuarà David Bustamante (i omplirà butaques, probablement) fent promoció d’alta xaroneria de les ulleres de la marca Police. Fa riure. En set dies, un discurs ètic a les antípodes, un sotrac al batec incessant que promulgava Hessel. Per desgràcia, no és cosa de programació teatral. És que som així. Passem de la indignació a la «Operación Triunfo». I així ens va. 

 

Esteve Plantada i Hermoso
Granollers, 1979. Cap de cultura de NacióDigital. Ha estat director de la revista The Barcelona Review, crític literari a l'Avui i articulista a diferents diaris i mitjans de comunicació. Té sis llibres de poesia publicats i ha estat guardonat amb diversos premis literaris, entre els quals destaca el premi Amadeu Oller de l'any 1997. El 2012 també va recollir el premi Eugeni Xammar per l'edició de NacióGranollers. Actualment és part d'Edicions Terrícola i membre del grup de pop Els Nens Eutròfics. El seu darrer llibre és Fosca límit (AdiA Edicions, 2015).

A Twitter: @eplantada
12/01/2015

Granollers, l’escenari de la història més gran del món

01/12/2014

Un pam gloriós!

10/11/2014

Que la festa no s'acabi

28/10/2014

Feixisme, non plus ultra

29/09/2014

Pastor, Mas, els «progres» i la consulta

22/09/2014

Diuen que l’Hospital

21/07/2014

He tingut un malson

14/07/2014

La llei de la plaça dura

07/07/2014

Deu anys de fer-se gran

30/06/2014

Meravellosa alternativa

Participació