Tornar a començar

per Esteve Plantada i Hermoso , 29 d'octubre de 2012 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 d'octubre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Silenciosa, la batalla quotidiana que mou els fils del món. Eros i Tànatos. Acabar per tornar a començar, refusar projectes per abraçar d’altres horitzons, esgotar-se i voler-se aixecar, del defalliment a l’energia renovada. Així anem configurant el paisatge dels esdeveniments, de les decisions preses, de la gent i dels camins que cal prendre en cada instant de la nostra vida. De pulsió de vida a pulsió de mort, una ziga-zaga inevitable que explica com som i com volem ser.

Brutal, la manera d’acabar que sap convertir una fi en una festa. Ni fet expressament podria haver trobat L'Esquerda una manera de liquidar un cicle com la que Granollers va viure aquest darrer dissabte. Dos genis, Albert Freixas i Paul Fuster, van aparèixer en l’última nit de totes per dignificar la cançó d’autor –de discurs singular, d’introspecció artística, de revolució, de notes i d'acords–, però també per dignificar un cicle que ha estat tot això que va ser l'últim dissabte: un repertori magnífic de sorpresa constant, de satisfacció, de convulsió, d’alts i de baixos, de punts de genialitat, de punts de perfecció, de virtuosisme, de diàleg entre artistes i públic, de comunicació encesa, d’art nu.


Genial, la cloenda d’aquests cants i autors que han sobreviscut a Granollers durant cinc anys de lluita persistent. Un cicle que acaba dient al món que s'ha fet bé la feina, que ha esdevingut un altaveu de propostes úniques que no tenien espai a Granollers. Un grup de gent que ha sabut estimar els cantautors, de la mateixa manera que sap estimar els poetes, que sap estimar la llengua, que sap estimar la cultura del seu país. Que bonic és reinventar-se. Que bonic és saber que ho has fet de la millor manera possible. L’èxit és aquest: haver-se guanyat el dret de tornar a començar.

 

Esteve Plantada i Hermoso
Granollers, 1979. Cap de cultura de NacióDigital. Ha estat director de la revista The Barcelona Review, crític literari a l'Avui i articulista a diferents diaris i mitjans de comunicació. Té sis llibres de poesia publicats i ha estat guardonat amb diversos premis literaris, entre els quals destaca el premi Amadeu Oller de l'any 1997. El 2012 també va recollir el premi Eugeni Xammar per l'edició de NacióGranollers. Actualment és part d'Edicions Terrícola i membre del grup de pop Els Nens Eutròfics. El seu darrer llibre és Fosca límit (AdiA Edicions, 2015).

A Twitter: @eplantada
12/01/2015

Granollers, l’escenari de la història més gran del món

01/12/2014

Un pam gloriós!

10/11/2014

Que la festa no s'acabi

28/10/2014

Feixisme, non plus ultra

29/09/2014

Pastor, Mas, els «progres» i la consulta

22/09/2014

Diuen que l’Hospital

21/07/2014

He tingut un malson

14/07/2014

La llei de la plaça dura

07/07/2014

Deu anys de fer-se gran

30/06/2014

Meravellosa alternativa

Participació