opinió

El fracàs d'Espanya

«El problema d'Espanya és que sempre ha tingut la pulsió de provar d'eliminar la llengua catalana per a provar d'eliminar un problema nacional»

per Jordi Cabré , 7 d'octubre de 2019 a les 21:00 |
Pedro Sánchez demanava fa poc a l'independentisme que admetés el seu fracàs. Pedro Sánchez, que es disposa clamorosament a una "Grosse Coalition" PSOE-PP per a blindar la "unitat nacional" de cara als pròxims mesos, hauria de pensar en el fracàs del projecte espanyol. Tothom, tot Europa i tot el món, hauria de posar l'alerta en el fracàs històric d'Espanya com a "país unit" de la mateixa manera que va constatar-se la inviabilitat de Iugoslàvia (i podria posar també l'exemple del Regne "Unit", però lamentablement ens assemblem més a l'altre exemple). I s'hauria de fer abans que sigui massa tard, perquè un divorci possiblement amistós no degeneri en una altra cosa. El fracàs de la relació d'Espanya amb les nacions que avui dia la conformen és una evidència històrica, una constant, un dramàtic fet constatable. I avui dia, una evidència perillosament destapada i activada.

El fracàs d'Espanya és que, dels últims 100 anys, 40 són una dictadura franquista i 7 són una dictadura primoriverista, i que els altres 40 són una "democràcia" on l'exèrcit ha de ser qui garanteixi la unitat, on els articles de la Constitució han de repetir infinitament el caràcter sagrat de la unitat i on, pel simple fet de reclamar l'autodeterminació i celebrar un referèndum, es pega la població insurrecta i s'empresonen arbitràriament líders polítics i socials. El fracàs d'Espanya és que l'Estat de les Autonomies no ha funcionat, era un pegat, era una manera de no veure el problema, de disfressar-lo de batalla competencial o de finançament administratiu.


El problema d'Espanya és que sempre ha tingut la pulsió de provar d'eliminar la llengua catalana per a provar d'eliminar un problema nacional, un problema que té ella amb ella mateixa, un gran fracàs: el fracàs de Felip V, el fracàs de Primo de Rivera, el fracàs d'Azaña, el fracàs de Franco i el fracàs de Joan Carles I. I Felip VI, amb el seu discurs militarista, torna a evidenciar l'immens fracàs que és Espanya o el projecte unitari d'Espanya. No, senyors, l'Estat de les Autonomies no ha funcionat perquè no ha afrontat mai de cara el problema nacional. El conflicte nacional. L'"assumpte territorial", que en diuen ells. El fet científicament comprovable que, quan a Catalunya se li dóna autogovern i democràcia, sempre (sempre!) tendirà a utilitzar-ho per a esdevenir allò que és: una nació lliure que vol ser tractada com a tal.

Aquest és el gran fracàs, senyor Pedro Sánchez. Catalunya no és independent, no: però Espanya és qualsevol cosa excepte un país unit. I l'informo d'una cosa: l'Estat de les Autonomies era l'última possibilitat. L'última carta. Rien ne va plus.

 

Jordi Cabré
Escriptor, advocat, expert en gestió pública. Col·labora en diversos mitjans escrits i audiovisuals. El seu últim llibre és Canvi cultural: retrat d'una generació, a edicions Pòrtic. A Twitter: @jordicabre.
24/02/2020

L'espai postconvergent

10/02/2020

Ministeri de Defensa i Cultura

27/01/2020

Màgia i pragmatisme

14/01/2020

Victòria i justícia

31/12/2019

No desaprofitar l'ocasió

23/12/2019

No desaprofitar l'ocasió

17/12/2019

Som a l'any 31 o a l'any 78?

03/12/2019

Museu de Cera

18/11/2019

Ho hem normalitzat

10/11/2019

Rivera està eufòric

Participació