opinió ND

Crim i càstig

«Millorar l’autogovern, en la situació on ens trobem després del 'procés', és quelcom que no passarà. La desconfiança és absoluta»

per Jordi Cabré , 30 de juliol de 2019 a les 09:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
És cert: costa molt imaginar un acord Catalunya-Espanya consistent en augment de competències o millora del finançament per diverses raons. Primera, perquè ja em fan mandra aquests conceptes antics en el mateix moment que els escric. Segona, perquè una solució intermitja “federal” mai no s’ha concretat ni tan sols en el sistema de funcionament intern del PSOE. I tercera, la més important: Espanya ja no es refia de nosaltres.

Quan dic Espanya em refereixo a la societat. Generalitzo, però em refereixo a això: no només als seus polítics o a la seva maquinària d’estat, sinó a les sobretaules immensament majoritàries del país. Pensen que no té cap sentit “donar coses” a una gent que després ho fa servir per a promoure la independència. Tenen raó. La pulsió independentista (tant si és reeixida com si no), sempre hi serà. Les nacions tenen això, que tendeixen sempre a voler la plena sobirania. Li succeeix a Anglaterra amb el Brexit, i a Espanya envers el tractament del cas Puigdemont. La sobirania és una cosa molt preuada i, quan ets una nació de debò, l’anheles sempre. I la protegeixes quan la tens. Per tant suposo que està molt bé protegir l’engruna de “sobirania” que tenim, en forma d’autonomia, que en tot cas és una base per a construir algun repte posterior. Però millorar l’autogovern, en la situació on ens trobem després del “procés”, és quelcom que no passarà. La desconfiança és absoluta. I l’actitud és la de victòria, repressió i submissió.


Sobre el federalisme, ja fa temps que ens preguntem quants ens hauríem de federar: 17? 4? Aquí la més sincera va ser Esperanza Aguirre que, tot i venir del PP, va dir una cosa extraordinàriament lúcida: que la solució hauria de venir sempre d’un pacte a quatre bandes, entre quatre nacions (no en va dir nacions però crec que va dir que se senten nacions). Això seria un pacte raonable, diguin-li federalista o confederalista, però començaríem a veure alguna proposta honesta i amb alguna garantia de perdurabilitat. Però la resta són peixos al cove que ni ens serveixen de gaire, ni succeiran. Estem castigats. Quant abans ho assumim, abans treballarem de forma més fèrtil.

 

Jordi Cabré
Escriptor, advocat, expert en gestió pública. Col·labora en diversos mitjans escrits i audiovisuals. El seu últim llibre és Canvi cultural: retrat d'una generació, a edicions Pòrtic. A Twitter: @jordicabre.
09/03/2020

Una taula que parla

24/02/2020

L'espai postconvergent

10/02/2020

Ministeri de Defensa i Cultura

27/01/2020

Màgia i pragmatisme

14/01/2020

Victòria i justícia

31/12/2019

No desaprofitar l'ocasió

23/12/2019

No desaprofitar l'ocasió

17/12/2019

Som a l'any 31 o a l'any 78?

03/12/2019

Museu de Cera

18/11/2019

Ho hem normalitzat

Participació