Opinió

Mugrons lliures

«Assumir que les dones ens hem de tapar els pits perquè "és una part sexual" és tornar a posar sobre la nostra responsabilitat la mirada erotitzada dels altres, potenciada des de tots els fronts del discurs patriarcal»

| 19/04/2018 a les 22:02h
La Mariona va a la piscina de l'Ametlla del Vallès de tota la vida. Tota la vida s'hi ha volgut banyar sense part de dalt, però l'últim cop que va provar-ho, el socorrista va avisar la policia. Ella va adduir que altres estius ho havia fet lliurement, sense que ningú hi posés cap pega, i van assenyalar-li el cartell de l'entrada, que reflectia la normativa que potser no existia temps enrere, i que entre altres coses, deia: «prohibit fer topless». Ella va assenyalar l'altra gent que aquell dia es banyava tan tranquil·lament amb els pits a l'aire i va demanar perquè a aquelles persones no els deien res. «Dona, ells són homes!».

Sí, tu, sense amagar-se'n. Els responsables de la piscina, seguint ordres de l'Ajuntament, van reconèixer una discriminació claríssima per motiu de gènere i es van quedar tan amples perquè «els pits dels homes no compten». Potser esteu pensant que és evident que no és el mateix un home que ensenya els pits o una dona que ensenya els pits, i llavors jo us demanaré que hi pensem plegats una mica més.

La norma social que impedeix mostrar algunes parts del cos segons el gènere en què t'hagin classificat no només és injusta, és absurda. Aquesta setmana teníem Judith Butler a Barcelona, que va fer una xerrada molt assequible sobre el sistema de gèneres per a 330 adolescents privilegiats que van poder escoltar-la al CCCB. Potser als responsables de les normatives de les piscines els aniria bé que els en fessin un resum per entendre que hi ha moltes maneres de ser home, que hi ha moltes maneres de ser dona, que hi ha moltes maneres de no ser cap de les dues coses, i que dividir-nos pel cos que ens ha tocat no és el més adequat. Però més enllà de teories queer, qualsevol que tingui ulls a la cara ha vist a la seva vida que la varietat de cossos que classifiquem a una banda i l'altra de la frontera entre homes i dones és tan immensa que sembla inabastable. Com ho saps, quan mires algú, que és una dona o que és un home? Sempre pots pujar-hi de peus, que no t'has equivocat?

D'altra banda, assumir que les dones ens hem de tapar els pits perquè "és una part sexual" és tornar a posar sobre la responsabilitat la mirada erotitzada, potenciada des de tots els fronts del discurs patriarcal. Primer ens erotitzen i després ens exigeixen que ens tapem, mentre ells van tan feliços sense sostenidors molls a sobre els mugrons, sense estretors, sense molèsties...

Si fos per mi, a la piscina tothom s'hi banyaria com volgués, també sense part de baix, si li ve de gust, és la manera més còmoda. Però en tot cas, si hi ha un codi de vestir que cal respectar, l'ha de respectar tothom. Ens tapem tots els genitals? D'acord. Ens tapem tots els pits? D'acord. Ara, unes ens hem de tapar obligatòriament i els altres no? I què més. Segle XXI, senyors. Quedi clar que no es tracta d'obligar ningú a anar ensenyant els pits: qui se'ls vulgui tapar és lliure de fer-ho. Es tracta només d'acceptar que tenim lleis nacionals contra la discriminació per raó de gènere, i que les normatives municipals no se les poden saltar.

Aquesta qüestió no afecta només l'Ametlla del Vallès, afecta moltíssimes piscines arreu de Catalunya. I la meva proposta és clara: campanya pels mugrons lliures arreu del país. I a qui li molesti, que no miri.

 

COMENTARIS

D'acord
JRRiudoms, 20/04/2018 a les 00:46
+0
-0
D'acord amb l'autora.

Però que ningú s'escarrassi ni es faci la víctima si algún mascle va més trempat del compte. Vulguis o no, els pits de la dona "escalfen" més als homes que no pas uns pits de l'home.
És qüestió dels impulsos sexuals que té cada persona segons el seu sexe (masculí o femení), pas del malvat [sic] sistema heteropatriarcal.

Atentament
Falacies i incoherencia
Mr. Obvious, 20/04/2018 a les 08:33
+0
-0
1) els homes no tenen pits, tenen pit, nomes les dones tenen mames.
2) els pits no han estat erotitzats, son erotics. Les famelles humanes son les uniques femelles de primats amb pits tous i abultats, per tant el motiu del seu aspecte NO es la lactancia.
3) qui vulgui fer topless que ho faci, pero que despres no denuncii per assetjament als homes I dones que li mirin els pits.
Drets per a tothom
Anònim, 20/04/2018 a les 09:01
+0
-0
La gent que no vol veure dones despitegrades a la piscina municipal tenen dret o no?

On acaba el dret d'anar en topless i on comença el dret de no haver de veure segons què en un espai públic?
Drets per a tothom (2)
anònim del CNI, 20/04/2018 a les 12:00
+0
-0
On acaba el dret de posar llacets i on comença el dret de no haver de veure segons què en un espai públic?
Irracionalitat
Anònim, 20/04/2018 a les 12:09
+0
-0
A mi, d'adolescent, parlo de temps de franquisme que hi havia censura de pits i de tot, m'erotitzaven molt els pits. Més que els culs i resta del cos de les noies. No vegis l'onanisme que m'havia fet pensant amb els pits.
Ara resulta que les feministes em neguen que a mi em pogués erotitzar això perquè fins als 12 anys i en ple franquisme jo no recordo que hagués rebut ni un imput dient-me que els pits han de ser eròtics i que haig de trempar veient-los.
Si n'arriben a ser de irracionals! Sembla mentida que haguem de dir que l'instint sexual no el podem moldejar. Que naixem amb aquest instint i amb totes les característiques que comporta.
Per molt que em diguin que el colze d'una noia m'ha de fer trempar, i per molt que ho intenti, no ho aconseguiré mai. Ni el colze d'una noia, ni el turmell d'un noi, ni el dit petit d'una noia.
Aixo si que no!
Anònim, 20/04/2018 a les 12:31
+0
-0
Bueenuuuuuu ja hi som.

A la piscina municipal nooooo! que vols fer toples a la platja vaaaaale, tohom ho te asumit. i no pasa res. Pero a la piscina no per favor!!

Jo com a mascle, no vull veuret els pits a la piscina, perque m'incomode. i el que tu consideres la teva alliberacio femenina en aquest punt a mi m'embafa.

No vull haver d'estar pendent de controlar la visió no fos cas et sentisis "agredida" per la meva mirada i em montis un pollo. em cansa vull estar a la piscina tranquil i relaxat, no haver de dissimular per no ofendre't.


Resposta a Drets per a tothom
Anònim, 20/04/2018 a les 13:04
+0
-0
No entens el concepte de "dret"

Qualsevol té (o pot tenir, o hauria de tenir) el dret d'anar en topless a la piscina. Ho podem discutir, tal com fa l'autora de l'article (per altra banda, excel·lent article).

El que tu demanes no és cap dret, ningú t'obliga a mira res en concret, pots mirar allà on vulguis. No pots pretendre limitar la llibertat dels altres en funció dels teus principis morals.
Quan creus que ja no es poden superar, en diuen una de més grossa
Anònim, 20/04/2018 a les 14:42
+0
-0
Heu vist retrats de reis i reines de l'edat mitjana? Elles escotades, ells no. Perquè? perquè és naturalesa humana l'atracció dels homes pels pits de les dones. En aquell temps no hi havien ni televisions, cinemes ni res que empenyessin a les masses que als homes els hi ha d'agradar els pits de les dones per tenir no sé quin rèdit comercial.
Simplement SEMPRE, perquè ho tenim d'herència genètica, als homes ens fa trempar les tetes de les dones. Amb tot el respecte, però crec que és una immensa bestiesa negar-ho.
Però és igual, perquè aquestes bestieses en aquest tema d'odi a l'home, les seguireu dient eternament. Sense ni ruboritzar-vos. Esteu renyides amb la ciència.
Ideologia de gènere, no gràcies
Anònim, 20/04/2018 a les 15:36
+0
-0
st
Prou disbarats "de genere"
Anònim, 20/04/2018 a les 15:39
+0
-0
-
Tractament desigual
AnònimA, 20/04/2018 a les 16:18
+0
-0
Sí, sí, molt bé. Això també ho apliquem a les musulmanes? Perquè no oblidem que porten el hijab degut a que els musulmans consideren el cabell eròtic. Per tant, seguint aquesta, ehem, "lògica", totes les musulmanes també s'han de destapar el cap.

Ah, que això és diferent? Que és la seva cultura i s'ha de respectar? Que això és (beneïda paraula), "islamofòbia"?

Ja m'ho pensava.
Pits en l'aire
Antònim, 20/04/2018 a les 16:23
+0
-0
A una piscina d'Osona que es va en top-less hi va haver una baralla entre dues dones, perquè la que no feia top-less li varen sortir banyes de l'altre, que té uns pits ben macos i grossos i els homes se la miraven molt bé, i a la que no, en fa ni se la miraven. Les algunes altres dones se la miraven malament.

Cal constatar que hi ha molts llocs on les dones podeu anar amb els pits a l'aire, platges, riu, piscines i llocs natural, però no hi aneu, Ah! la culpa ha de ser dels homes.
Mol ha discutir
Feminisme fins a la sopa., 20/04/2018 a les 17:12
+0
-0
Sembla que no mes pot averi feminisme, jo reclamo la meva part de masclisme.
Cap problema
Anònim, 20/04/2018 a les 19:09
+0
-0
Pitt
 1 Tòrax, part del cos humà que s'estén del coll al ventre. 
Mamella
 1 Cadascun dels òrgans glandulars que en les femelles dels mamífers produeixen la secreció de llet. 
 

 


  
La Santa Inquisició
Antònim, 20/04/2018 a les 22:22
+0
-0
La Inquisició torna. Per a elles piscines separades i burka. Per a ells, la culpa.
Anònim a les 13:04
Anònim, 21/04/2018 a les 00:23
+0
-0
No existeix el "dret al topless". Hi ha una serie de llibertats individuals, totes les quals estan limitades per la responsabilitat vers les llibertats dels altres. Per qué els principis morals d'un altre persona han de ser menys importants que les ganes d'anar còmode de una senyora? Si el que molesta es el sostenidor, es pot cobrir amb una samarreta. Si vol prendre el sol, les piscines no son per això, hi ha molts llocs on prendre el sol, fin i tot al balcó de casa seva, sense que calgui tenir a l'abast milers de litres d'aigua neta.

Francament, si l'actitud ha de ser "les meves mamelles m'importen més que la teva moralitat", que vagi amb compte del que pot pensar l'altre part del conflicte entre la seva moralitat i unes mamelles alienes.

Per cert, com han dit altres comentadors, els pits son eròtics. Es la única raó per la qual son com son, en lloc de ser com els de la resta de primats.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Bel Olid
Traductora, narradora i presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. A Twitter: @belolid.
Quim Torra, aquest dilluns entrant a la presó d'Estremera
Quim Torra, aquest dilluns entrant a la presó d'Estremera | ACN
01/01/1970
Els dos presos polítics reclamen al jutge Llarena poder ser dimecres a Barcelona per prometre el càrrec
El pas de les ovelles pel centre del municipi del Vallès Oriental
El pas de les ovelles pel centre del municipi del Vallès Oriental | Ajuntament de La Garriga
01/01/1970
L'activitat s'emmarca en la primera edició de l'Arrela't, que vol donar a conèixer l’entorn agrícola del municipi
El mural que les JNC han pintat a Parets del Vallès
El mural que les JNC han pintat a Parets del Vallès | @alexsastre83
01/01/1970
S'hi pot llegir una frase en què el conseller diu que segurà defensant els seus ideals de forma pacífica