Missatge humà d'un concurs literari

«Mans Unides del Vallès Oriental amplia els seu objectiu d’ajuda a necessitats bàsiques amb el de la conscienciació»

per Joan Sala Vila, 18 d'abril de 2018 a les 06:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mans Unides del Vallès Oriental amplia els seu objectiu d’ajuda a necessitats bàsiques amb el de la conscienciació. Crear una consciència social d’assolir una societat justa mitjançant la informació. La qualitat del missatge informatiu radica en el fet que els informadors són els alumnes de la comarca a través d’uns premis literaris que han arribat a la quinzena edició. Crear consciència. Convèncer a la gent que sense la convicció pròpia no hi ha millora. I quina utilitat té el mitjà escollit per Mans Unides? Senzillament és el mitjà de futur més vàlid perquè parteix de la consciència dels nois i noies d’avui que són el futur de demà.

Un premi literari escolar és un factor adient? Penso senzillament que és adient, no només en el cent per cent sinó que està en la base de la convivència humana del demà. El tema d’enguany, que alumnes de 10 a 18 anys, havien d’estudiar, reflexionar i escriure, és fonamental per a una convivència digna universal. La incidència i el seu perquè del “malbaratament alimentari”. Dos cents cinquanta són els escolars participants. Per a mi ha estat un plaer actuar de jurat, un plaer doble perquè a la vegada de rebre més informació, enriquia la meva persona culturalment, cívicament i humanament. Llegint els 250 treballs s’intuïa la qualitat humana dels escolars del Vallès Oriental, la incidència que el seu treball podia tenir en la seva família i la conveniència que des de les escoles se celebressin debats sobre el tema. Debats en els que en la taula dels ponents hi figuressin també alumnes.


Un concursant dels de 10 i 11 anys descobreix La revolta dels aliments i escriu:La història se situava a casa d’una família que habitualment llençava el menjar que sobrava sense guardar-lo mai en carmanyoles i sense intentar acabar-se el menjar del plat. Fins que de sobte, un dia, inexplicablement, el menjar llençat a l’orgànic va cobrar vida. Les bledes van començar a relacionar-se amb els bròquils, els espinacs es van fer amics amb el peix i així va ser com es va iniciar la que va ser la primera gran revolta dels aliments.” El resultat va ser que cada dia en obrir la nevera es trobaven aquest missatge: “NO REBUTGIS MÉS EL MENJAR. SENSE NOSALTRES NO PODRIES VIURE”. Francament és un missatge de la urgència de treballar per la dignitat de vida de tothom. Reaccions diferents poden fer pensar. És el cas que un escolar del grup de 12 – 13 anys n’explica una viscuda amb motiu d’una adopció. Era una nena. El fet: ”El nostre gat Pepón era un gat molt refinat, només li agradava menjar llaunes d’aquelles que s’anuncien per la tele. La primera vegada que la Valentina va veure com la mare li posava el dinar al gat, ens va clavar una mirada d’incredulitat, jo vaig sentir vergonya”.

Una demostració de com uns i altres valoren els aliments. Una vegada més, conscienciar. Una noia d’entre 14 i 15 anys ens recorda la necessitat de raonar i entre moltes veritats ens diu: ”Quan parlo de raonar, en aquest cas (malbaratar el menjar), em refereixo a que un cop l’hagis llegit (l’article), inverteixis el temps que creguis convenient en pensar en allò que et vol dir. És clar que podries llegir-lo i decidir que no vols rumiar sobre això que et comentaré, però jo sé que no ho faràs”. Òbviament és una advertència sobre la necessitat d’una bona informació per poder prendre decisions. Conèixer com es tracta avui el menjar en el món ens ho resumeix un jove d’entre els 16 i 18 anys, escriu: ”Si tenim en compte la importància de cobrir aquesta necessitat, fàcilment arribarem a la conclusió que els aliments són un recurs molt valuós per a tots nosaltres. No obstant, anys rere any es desaprofiten unes 1300 milions de tones de menjar comestible. Saps què significa això? Prepara’t per què el què ve ara no és menys alarmant que la xifra anterior: un terç de la producció mundial que podria consumir-se perfectament, acaba a les escombraries.” I afegeix:”arreu del món hi ha 815 milions de persones que passen gana”.


Podria continuar, però dues raons fonamentals ens comenten els escolars: a) la consciència humana, b) l’injust món de la pobresa que es manifesta per la manca aliments. Els escolars ens fan la pregunta: a)sou persones conscients i íntegres, b) aprofiteu el menjar. Amb les respostes es pot trobar la solució del problema de les desigualtats socials.

 

Joan Sala Vila
Escriptor, poeta i divulgador (Hostalets de Balenyà, 31 de maig de 1929), és un dels introductors de l'hoquei gel a Puigcerdà. Ha escrit els llibres BM Granollers, esport i civisme i Sí, a les seleccions catalanes; també és l'autor del llibre de poemes Els quatre daus de la vida. És expresident de les Aules d'Extensió Universitària per a la gent gran del Vallès Oriental (AGEVO) i ha estat promotor de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental.
28/06/2018

És veritat la possibilitat de la immortalitat humana?

23/05/2018

PP, PSOE, Ciutadans

02/05/2018

Judit, protagonista de la història

18/04/2018

Missatge humà d'un concurs literari

28/03/2018

L'estat espanyol davant la fallida

19/02/2018

Nacions per una nova Europa

30/01/2018

La rellevància de la dona en la història

16/01/2018

Transició vs. regressió

02/01/2018

A Mn. Joan Subirà, amb admiració i respecte

13/12/2017

El 21-D votaré independència

Participació