Nacions per una nova Europa

«És sorprenent que una Europa dels Estats més que de les nacionalitats, amb la seva política obstaculitzi el progrés del procés democràtic d'Anglaterra, Irlanda, Catalunya i Euskadi»

per Joan Sala Vila, 19 de febrer de 2018 a les 14:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Anglaterra, Irlanda, Catalunya i Euskadi demanen una nova Europa. Segurament, en aquest clam les nacions citades no estan soles. Però són molt significatives. És cert, que el motius no són els mateixos, però allò, que sí ho és l’objectiu. L’Europa del segle XXI no és la Unió Europea que fou creada el XX pels cinc prohoms d’una futura democràcia en pau. Aquella democràcia que ells volien no és la de l’Europa actual dominada excessivament pels diners. I són els diners el motiu del trencament d’Anglaterra, i l’oposició contra Catalunya tant dintre d’Espanya com en Europa. 

Les quatre nacions esmentades volen formar part d’Europa, però d’una Europa amb una democràcia més de les persones i que no posa traves econòmiques a la dignitat humana i de les nacions. És sorprenent que una Europa dels Estats més que de les nacionalitats, amb la seva política obstaculitzi el progrés del procés democràtic. En la seva història, des dels seus orígens a la Grècia antiga la democràcia ha evolucionat, basada en la filosofia dels seus pensadors, manipulada massa sovint pels polítics, envers el culte a la persona íntegra com a centralitat de la convivència. I és lamentable que en el segle de les tecnologies, aquestes no compleixin els seus objectius humans, sinó l’objectiu de la riquesa dels estats. Espanya n’és un exemple. I que Europa democràticament és feble ho palesa el protagonisme exercit per Alemanya i França.


Anglaterra amb el seu Brexit demana una nova relació amb Europa basada en el respecte a la seva economia i llibertat amb l’establiment d’una convivència en pau. Irlanda no vol el Brexit, perquè defensa la seva identitat real i política basant-se en el reconeixement dels seus drets humans, naturals i històrics. Catalunya vol formar part d’Europa basada en la seva identitat natural i històrica amb la convicció que independent serà més solidària i creativa. Euskadi, la nació més antiga de l’estat espanyol, navega entre el sí i el no però vol el reconeixement de la seva singularitat.

No és cap secret que la democràcia actual no satisfà els seus objectius, però en la seva identitat hi bull la urgència d’una nova política més centralitzada políticament, religiosa, econòmica, cultural i cívica en la dignitat de la persona amb la finalitat que la dignitat centri la personalitat dels ciutadans i dels governants. Penso honestament que aquest procés democràtic seria més obert i efectiu si la societat s’hagués centrat més en la cultura perquè és el despertador més efectiu per la creació de riquesa. L’economia per ella mateixa no crea riquesa perquè redueix la capacitat dels pensadors al no donar a l’educació i formació la llibertat indispensable per poder programar com cal a partir de les capacitats i voluntats dels alumnes.

Estic convençut que una democràcia sense una institució pedagògica centrada totalment en la formació individualitzada i d’acord amb les necessitats de les col·lectivitats no assolirà mai la convivència que reclama la humanitat i que fonamenta la seva vida en l’amor, el coneixement, l’humanisme, la solidaritat, la creativitat i el civisme. Crec, que l’orientació de les quatre nacions citades i les que també pensen igual, persegueix la democràcia de la dignitat de les persones que consisteix en una existència digna per poder ser veritablement global.

 

Joan Sala Vila
Escriptor, poeta i divulgador (Hostalets de Balenyà, 31 de maig de 1929), és un dels introductors de l'hoquei gel a Puigcerdà. Ha escrit els llibres BM Granollers, esport i civisme i Sí, a les seleccions catalanes; també és l'autor del llibre de poemes Els quatre daus de la vida. És expresident de les Aules d'Extensió Universitària per a la gent gran del Vallès Oriental (AGEVO) i ha estat promotor de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental.
28/06/2018

És veritat la possibilitat de la immortalitat humana?

23/05/2018

PP, PSOE, Ciutadans

02/05/2018

Judit, protagonista de la història

18/04/2018

Missatge humà d'un concurs literari

28/03/2018

L'estat espanyol davant la fallida

19/02/2018

Nacions per una nova Europa

30/01/2018

La rellevància de la dona en la història

16/01/2018

Transició vs. regressió

02/01/2018

A Mn. Joan Subirà, amb admiració i respecte

13/12/2017

El 21-D votaré independència

Participació