Ciutadà català, espanyol i del món

«Jo sóc ciutadà del món amb la meva condició de ciutadà català, independentment que el meu DNI em faci espanyol»

per Joan Sala Vila, 30 de novembre de 2017 a les 07:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sovint escolto i llegeixo jo sóc ciutadà del món. És la gran veritat, tots ho som, però cadascú amb les seves peculiaritats. I a mi, les peculiaritats mes les dóna Catalunya i les espanyoles són vàlides si han estat escollides, no imposades. Jo sóc ciutadà del món amb la meva condició de ciutadà català, independentment que el meu DNI em faci espanyol. No tindria cap inconvenient d’acceptar que sóc ciutadà espanyol amb un reconeixement específic de la meva diferència, però aquest reconeixement no hi és. La prova la tenim en la situació dels nostres dies amb la imposició de l’article 155 de la Constitució, que no és cap exemple de respecte a la identitat, ans el contrari, és un exemple dictatorial.

No sóc cap especialista en res, però observant, llegint i escoltant, malgrat el domini d’una democràcia espanyola i també europea de tipus autoritari, dedueixo que s’està caminant cap a l’assoliment d’allò que Xirinacs en diu “demòtica”, el poder del poble. Es palpa i si camina massa lentament per què el model polític demòcrata, que diuen governa a Europa, s’ha venut a l’economia i qui de veritat governa a Europa i a l'estat espanyol és la gran economia, que no té sentiments, ni cor, malgrat les seves fundacions caritatives. Fundacions que serveixen per fer més diners, estalviant deures. I en aquest context la meva ciutadania catalana ha de trobar la manera de no renunciar-hi buscant la manera de ser “jo” de veritat en mig d’aquest enrenou polític dels nostres dies. Un detall, el meu DNI no l’he catalanitzat perquè no m’agrada ser esclau de res i no vull que un DNI catalanitzat porti el segell del que no sóc per naturalesa. Entenc que non tothom pensi igual i ho respecto. Penso que el meu testimoni ha de ser personal no amb papers. Ja sé que la tasca no és massa fàcil en segons quines circumstàncies, però aquesta dificultat no m’espanta.


No em consideraré mai ciutadà perquè soc espanyol, sinó per ser català. I aquest és el meu orgull. I aquest orgull personal interior no menysprea a ningú. Les persones són lliures i la meva llibertat m’ha ensenyat a entendre la meva diferència que em relaciona i defineix. No sóc cap escriptor important, però si escric més llibres ho faré sempre en català i com sóc ciutadà del món no faré cap lleig si algun dels meus llibres mereix ser traduït al castellà o a altres llengües. Les relacions hi són precisament perquè hi ha diferències. Penso, amb tot el respecte als altres, que la meva defensa de la independència de Catalunya passa perquè jo actuo amb independència en el meu fet de ser català. És la conclusió, de la qual n’estic molt joiós, que la meva trajectòria per temps de guerra, per temps de dictadura i ara amb temps de democràcia m’hi ha portat i en els meus prop de noranta anys ho vull viure plenament en mi. Catalunya una mica més lliure en la meva persona. I el desig és que el meu exemple sigui contagiós.

 

Joan Sala Vila
Escriptor, poeta i divulgador (Hostalets de Balenyà, 31 de maig de 1929), és un dels introductors de l'hoquei gel a Puigcerdà. Ha escrit els llibres BM Granollers, esport i civisme i Sí, a les seleccions catalanes; també és l'autor del llibre de poemes Els quatre daus de la vida. És expresident de les Aules d'Extensió Universitària per a la gent gran del Vallès Oriental (AGEVO) i ha estat promotor de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental.
28/06/2018

És veritat la possibilitat de la immortalitat humana?

23/05/2018

PP, PSOE, Ciutadans

02/05/2018

Judit, protagonista de la història

18/04/2018

Missatge humà d'un concurs literari

28/03/2018

L'estat espanyol davant la fallida

19/02/2018

Nacions per una nova Europa

30/01/2018

La rellevància de la dona en la història

16/01/2018

Transició vs. regressió

02/01/2018

A Mn. Joan Subirà, amb admiració i respecte

13/12/2017

El 21-D votaré independència

Participació