Nous Jocs Olímpics de la democràcia

«El procés català, malgrat l’odi rebut, ha estat un procés d’amor a la democràcia»

per Joan Sala Vila, 4 d'octubre de 2017 a les 12:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Catalunya corre el darrer relleu d’una nova democràcia a Europa. Un relleu no fàcil, ple d’entrebancs col·locats pel model que sospira per recuperar la dictadura, vestida amb pell d’ovella. I malgrat tot, Catalunya està donant la gran lliçó al món. La lliçó que no és càtedra de polítics sinó mestre de poble, perquè l’imparteixen els ciutadans. L’objectiu bàsic és donar la centralitat a la gent i expulsar la corrupció. I aquest objectiu no és impossible, però sí difícil. Difícil perquè es tracta d’una nova filosofia de la política en la que els poders fàctics actuals ocupin el lloc que els hi pertoca i no dificultin el pas a la cultura que és l’autèntic configurador social. La política i l’economia són servidors, no factors. I mentre aquest procés no es compleixi, la corrupció continuarà sent protagonista perquè és el fonament del poder de la política i l’economia.

Serà molt difícil i massa llarg el procés, perquè porta cents de milers d’anys governant el món. És veritat que s’han aconseguit millores però no la millor convivència. Un poeta alemany va afirmar que la història no la configuren els polítics, sinó els poetes, perquè la poesia és l’esperit invisible de la convivència que actua i aquesta activitat no la volen ni els polítics, ni els amos del diner i només la cultura té capacitat de programar, ordenar i exercir. La reacció del govern espanyol davant el procés sobiranista de Catalunya no es deu a la defensa de la integritat territorial d’Espanya, sinó a la por pels efectes que la nova política democràtica que lidera Catalunya desmunta l’esquema polític de l’estat espanyol.


Assange, el presoner que no pot tornar al seu país per haver destapat vergonyes polítiques, va afirmar en una entrevista a TV3 que el procés de Catalunya era la revolució política més important del segle XXI. Hi estic totalment d’acord. Només seguint el comportament del govern espanyol contra Catalunya i al Congrés. La centralitat de l’atac contra Catalunya només té un argument: els diners. Amb diners es va comprar al PNB el vot per la investidura; amb diners s’ha intentat comprar Catalunya amb la condició que fes marxa enrere el procés. I resulta que els diners no són la raó, sinó la dignitat de poble perquè Catalunya vol la independència. I la dignitat no es compra amb diners, i aleshores el Govern espanyol la compra amb les armes vol imposar per la força pervertint la veritat. Però el relleu no deixa de córrer.

Els observadors parlamentaris europeus del desenvolupament de les votacions del dia 1 d’octubre ho han deixat prou clar: Catalunya tenia dret i va actuar en defensa de la democràcia i critica el comportament d’Europa pel seu silenci. Per sort en el recorregut del seu relleu Catalunya ha estat aplaudida a Euskadi, a Madrid, a Galizia, a Mallorca, a València, també a Andalusia i més enllà de l’oceà a Argentina, a Colombia, a Mèxic i a Europa a París, a Dinamarca, Irlanda, Anglaterra, Eslovènia, Rússia i més indrets dels cinc continents.


Catalunya no corre sola, dissortadament qui va quedant més apartada dels futurs Jocs Olímpics de la Política Europea és Espanya. Un pressentiment, no en quedarà fora perquè Catalunya independent li allargarà la mà. El procés català, malgrat l’odi rebut, ha estat un procés d’amor a la democràcia.

 

Joan Sala Vila
Escriptor, poeta i divulgador (Hostalets de Balenyà, 31 de maig de 1929), és un dels introductors de l'hoquei gel a Puigcerdà. Ha escrit els llibres BM Granollers, esport i civisme i Sí, a les seleccions catalanes; també és l'autor del llibre de poemes Els quatre daus de la vida. És expresident de les Aules d'Extensió Universitària per a la gent gran del Vallès Oriental (AGEVO) i ha estat promotor de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental.
28/06/2018

És veritat la possibilitat de la immortalitat humana?

23/05/2018

PP, PSOE, Ciutadans

02/05/2018

Judit, protagonista de la història

18/04/2018

Missatge humà d'un concurs literari

28/03/2018

L'estat espanyol davant la fallida

19/02/2018

Nacions per una nova Europa

30/01/2018

La rellevància de la dona en la història

16/01/2018

Transició vs. regressió

02/01/2018

A Mn. Joan Subirà, amb admiració i respecte

13/12/2017

El 21-D votaré independència

Participació