La cultura dels drets humans ens farà lliures

«Recolzar-se en la mentida com argument no és res més que corrupció pura i dura»

per Joan Sala Vila, 2 d'agost de 2017 a les 12:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El desconeixement de la realitat històrica de Catalunya és la pedagogia que la política de dretes i d’esquerres de l'estat espanyol practica contra el dret de la llibertat. Negar que Catalunya no ha estat mai model polític que definia la seva identitat, no és res més que el consell de “calumnia que algo queda”. Negar l’evidència dels fets com argument, quan va contra la veritat, és forma d’actuar de manipuladors vestits de pell d’ovella que s’aprofiten de la bona fe de la gent, que creu en la seva dignitat política, quan són pura i senzillament mentiders. Recolzar-se en la mentida com argument no és res més que corrupció pura i dura.

La postura política del PP davant els drets de Catalunya xoca amb les bases filosòfiques de la Constitució definides al Preàmbul: “Protegir tots els espanyols i els pobles d’Espanya en l’exercici dels seus drets humans, les seves cultures i tradicions, llengües i institucions”. El text sí dissimula una trampa: diu "drets humans" sense referència als polítics. Però què és en realitat “la cultura” dels pobles. La Constitució reconeix en el seu articulat que Catalunya és una nacionalitat, conseqüentment un poble amb identitat pròpia. Però curiosament l’article que parla de les competències exclusives del govern de l’Estat en la competència 32, apartat 1, de l’article 149 afirma: ”Autorització per a la convocatòria de consultes populars per via de referèndum”.


Catalunya, com a Comunitat Autònoma, té dret a organitzar referèndum per a la seva política interna. Senzillament la interrelació entre els factors humans, política, religió, economia, coneixement ens porta a recordar que aquests factors són cultura i per coherència, un dret. La política unionista de la pell de brau es troba en la seva argumentació que Espanya és un conjunt de pobles o nacions amb identitat pròpia perquè la cultura defineix les diferències que pregonen les identitats i no troba altre resposta que negar la realitat.

L’altre argument que empren és el de la globalització: un estat global està format per moltes individualitats diferents. Començant per la primera identitat, que és la persona. Suposo que el PP no negarà que entre un andalús i un català hi ha diferències però en el seu esforç unitari xocarà sempre amb la natura, perquè a l’hora de que un i altre parlin castellà sempre la diferència hi serà present. La pronúncia i l’accent. Globalitzar destruint les individualitats és anar contra natura i no entendre la seva filosofia.


L’economia, que és el sentit globalitzador de la política espanyola, és un servidor dels ciutadans, no un dominador i mai hauria de ser base filosòfica perquè els seus fruits manifesten prou clarament que és un actor contra natura. Per complir el concepte global i el de unitat és imprescindible que la centralitat política sigui l’ésser humà i en l’actualitat és l’economia. Per aquesta raó es fa servir com arma contra la llibertat d’expressió dels ciutadans, d’una manera especial en la manipulació descarada de la pensió dels jubilats.

Sincerament, si volem una convivència en pau i llibertat és imprescindible que la cultura esdevingui el factor primer i principal en l’ordenació de la política de les nacions. Només la incultura dóna força a les polítiques absolutistes.

 

Joan Sala Vila
Escriptor, poeta i divulgador (Hostalets de Balenyà, 31 de maig de 1929), és un dels introductors de l'hoquei gel a Puigcerdà. Ha escrit els llibres BM Granollers, esport i civisme i Sí, a les seleccions catalanes; també és l'autor del llibre de poemes Els quatre daus de la vida. És expresident de les Aules d'Extensió Universitària per a la gent gran del Vallès Oriental (AGEVO) i ha estat promotor de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental.
28/06/2018

És veritat la possibilitat de la immortalitat humana?

23/05/2018

PP, PSOE, Ciutadans

02/05/2018

Judit, protagonista de la història

18/04/2018

Missatge humà d'un concurs literari

28/03/2018

L'estat espanyol davant la fallida

19/02/2018

Nacions per una nova Europa

30/01/2018

La rellevància de la dona en la història

16/01/2018

Transició vs. regressió

02/01/2018

A Mn. Joan Subirà, amb admiració i respecte

13/12/2017

El 21-D votaré independència

Participació