Ningú ha de tenir por a la llibertat

«Conviure demana aportacions noves no violentes que obliguin a reflexionar, dialogar, i avançar»

per Joan Sala Vila, 5 de març de 2017 a les 09:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’actual política espanyola ofereix una trista imatge del que és la llibertat. Un pensament expressat naturalment no ha de ser mai motiu d’enemistats i odis. Tot el contrari, motiu d’una fermesa de convivència. Perquè conviure demana aportacions noves no violentes que obliguin a reflexionar, dialogar, i avançar. Sense diferències no hi ha progrés i és incomprensible que la política espanyola li tingui tanta por. La independència és diferent a l’absolutisme i a l’unionisme absolut. La immobilitat de l’unionisme és la negació política de la democràcia. La unió no significa sempre indivisibilitat perquè és possible una unió política amb nacions diferents que conserven la seva identitat i acorden punts comuns de complicitat de convivència. La Unió Europea podria ser-ne un exemple.

La unió territorial no és sempre la unió política més convenient i útil als ciutadans, essent sovint motiu de desavinences i de conflictes, com viu "la pell de brau". La unió de bon veïnatge i de germanor és sempre més efectiva i de progrés. Només interessos de poder i econòmic són incapaços de reconèixer-ho i acceptar-ho. És més enriquidor a tots nivells un diàleg entre diferents que es respecten que no pas entre unionistes i independentistes incapaços de dialogar. Tenir por a la llibertat de l’altre és negar la seva capacitat productiva tan política, com cultural, artística, científica, econòmica, i social. Conservar la unitat a la força, sigui legal o militar, és condemnar al fracàs a ambdues parts. Possiblement, la convivència de la societat necessita en l’actualitat un aprofundit reciclatge filosòfic de la política, de la religió, de l’economia, de la cultura i del socialisme. Però el socialisme no pot ser mai partidista, un partit polític socialista ha d’estar al servei de tot el país en la seva diversitat i respectar totes les altres tendències per diferents i oposades que siguin i un partit capitalista no pot oblidar mai, ni perjudicar els interessos dels no capitalistes.


Les dretes i les esquerres han de tenir sempre molt present que una vegada en el poder han de servir a tothom i a casa nostra les diferències polítiques generen problemes, no solucions. I no és el mateix el concepte d’independència en una tendència que en l’altra, malgrat coincideixin en la territorialitat. Però la independència territorial no és garantia del respecte a la independència de models de convivència. La convivència és tema de llibertat i la llibertat no la tenen els territoris sinó les persones i aquesta diferència cal respectar-la. Les diferències existeixen per avançar i sense diàleg és impossible. Com a conseqüència les enveges, els odis, les enemistats i les convivències trencades, malgrat les uneixi la política amb la força de la llei i de les armes. Tant una forma com l’altre són negació de llibertat. Només la por actua contra ella. La solidaritat amb la llibertat porta a la convivència pacífica. Els independentistes i unionistes catalans no han de tenir por a la llibertat perquè amb el seu recolzament es crearà el model polític que li convé a Catalunya.

 

Joan Sala Vila
Escriptor, poeta i divulgador (Hostalets de Balenyà, 31 de maig de 1929), és un dels introductors de l'hoquei gel a Puigcerdà. Ha escrit els llibres BM Granollers, esport i civisme i Sí, a les seleccions catalanes; també és l'autor del llibre de poemes Els quatre daus de la vida. És expresident de les Aules d'Extensió Universitària per a la gent gran del Vallès Oriental (AGEVO) i ha estat promotor de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental.
28/06/2018

És veritat la possibilitat de la immortalitat humana?

23/05/2018

PP, PSOE, Ciutadans

02/05/2018

Judit, protagonista de la història

18/04/2018

Missatge humà d'un concurs literari

28/03/2018

L'estat espanyol davant la fallida

19/02/2018

Nacions per una nova Europa

30/01/2018

La rellevància de la dona en la història

16/01/2018

Transició vs. regressió

02/01/2018

A Mn. Joan Subirà, amb admiració i respecte

13/12/2017

El 21-D votaré independència

Participació