Els municipis afectats pel gasoducte Martorell-Figueres demanen el canvi del traçat actual

per NacióGranollers, 3 de juliol de 2008 a les 11:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juliol de 2008 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La reunió realitzada a la sala de plens de l’Ajuntament de les Franqueses ha comptat amb la presència d’Esteve Ribalta, alcalde de les Franqueses, Jordi Pousa, alcalde de l’Ametlla del Vallès, Ignasi Simon, alcalde de Lliçà d’Amunt, Neus Bulbena, alcaldessa de la Garriga, Enric Barbany, alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana, Joan Mayneris, alcalde de Santa Maria de Palautordera i Francesc Deulofeu, alcalde de Sant Celoni.
També han assistit Teresa Buigues, regidora de Cultura, Participació Ciutadana i Pagesia de les Franqueses, Joan Antoni Marin, regidor de Política Territorial i Obra Pública de les Franqueses, Jordi Coll, regidor de Serveis i Habitatge de Caldes de Montbui, Aleix Canalís, tinent d’alcalde de Castellar del Vallès, Ricard Estrada, regidor de Sostenibilitat de Sabadell, Pere Grau, regidor d’Habitatge, Urbanisme i Medi Ambient de Lliçà d’Amunt, Josefina Olivé, regidora d’Urbanisme i Medi Ambient de Sentmenat, Josep Castellà, coordinador d’Urbanisme de Sentmenat, Jordi Puig, tècnic de Medi Ambient de l’Ametlla del Vallès, Josep Ballarà, tècnic d’Urbanisme de Sabadell i Jaume Viure en representació del Consell Comarcal del Vallès Oriental. Els municipis de Llinars del Vallès, Sant Antoni de Vilamajor i Cardedeu també han presentat al·legacions al gasoducte Martorell-Figueres.
El gasoducte que ha projectat el Ministeri d’Indústria té una longitud de 160 quilòmetres amb canalitzacions de 36 polzades (91,44 cm) de diàmetre. Al seu pas entre els municipis de Sant Celoni i Sabadell afecta a sòls qualificats de protecció especial forestals o agrícola, de promoció i desenvolupament forestal o agrari, parc agrícola, espais naturals protegits, elements patrimonials, forestals i rústiques protegides, sòls de valor forestal, parcs periurbans i ecològic- paisatgístic i zones de protecció hidrològica i d’interès paisatgística emparats per les corresponents figures de planejament vigent.
El recorregut actual previst pel gasoducte no segueix totes les prescripcions de la Generalitat i del Ministeri d’Indústria d’aprofitament de les infrastructures existents.
Els municipis afectats pel gasoducte consideren:
1. El traçat proposat pel Projecte del Gasoducte Martorell-Figueres no s’ajusta a les previsions del Pala de l’Energia de Catalunya 2006-2015 aprovat pel Govern de la Generalitat l’11 d’octubre del 2005.
2. La planificació de la Secretaría General de Energía del Ministerio de Insdustria, Turismo y Comercio reconeix al Gasoducte Montmeló-Girona-Figueres el caràcter d’alternativa del que ara es projecta.
3. No han estat degudament avaluats els costos, rics i perjudicis al territori associats a la traça proposada. Ni qualitativament ni quantitativa. És greument contradictòria en relació a les previsions dels planejaments municipals vigents.
4. No s’aprecia la consideració consistents d’una alternativa en la línia d’evitar multiplicar i escampar el consum de sòl i de la concentració i compactació dels corredors infrastructurals.
Per tot això i en conseqüència es demana:
Que, d’acord a les previsions del Pla de Energia de Catalunya 2006-2015 es disposi el gasoducte de manera conseqüent amb el principi d’utilitzar els corredors d’infrastructures ja existents i s’eviti la generació d’una nova fragmentació territorial i mediambiental i s’utilitzi el corredor conformat per les vies AP/ i A7/B30, que dóna continuïtat al gasoducte alternatiu previst a la Revisión 2005-2011 del Ministerio de Industria Turismo y Comercio.
El alcaldes, regidors i tècnics reunits a les Franqueses han acordat igualment crear una comissió de quatre persones que mantindrà una primera reunió amb la Generalitat abans del mes d’agost perquè acabat el període de vacances les al·legacions i demandes contra el traçat del gasoducte Martorell-Figueres entre el municipis de Sant Celoni i Sabadell siguin acceptades.

 

Arxivat a:
Societat
Participació