El Centre Cultural La Marineta compleix vint anys com a equipament municipal

per NacióGranollers, 24 de novembre de 2007 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de novembre de 2007 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Per celebrar el vintè aniversari de La Marineta, l'Ajuntament organitza un seguit d'activitats el proper divendres 30 de novembre. Els actes s'iniciaran  a les 6 de la tarda, amb un acte institucional del vintè aniversari. Tot seguit, s'inaugurarà l'exposició FotoPres'05, que es podrà veure fins al 12 de gener de 2008.
 
A continuació, es faran dues taules rodones per parlar del passat i del present de l'històric edifici amb una sèrie de persones vinculades a la seva història i amb la representació d'algunes escenes d'hostal; al primer pis es podrà veure una petita exposició amb fotografies i documents.
 
Una mica d'història de La Marineta
Els orígens de la masia es remunten a l'any 1429. Segles després, durant la guerra del francès, va ser cremada, però l'any 1828, el seu propietari, Jeroni de Calderó, la va fer rehabilitar i convertir en hostal. L'any 1916, el propietari de la masia, Miquel Bosch i Calderó es va casar amb Maria Damm, filla de Joseph Damm, el qual va fundar la fàbrica de cervesa Damm l'any 1876 a Barcelona. Maria Damm era coneguda com la Marinette, pel seu origen francès (Marinette és el diminutiu de Maria) i el seu marit va decidir batejar l'hostal amb el nom de la seva dona.
 
L'Hostal La Marinette allotjava viatgers i diligències, que, amb les seves cavalleries, es desplaçaven pel país i feien parada i fonda a Mollet del Vallès.
A principis del segle XX l'hostal es va restaurar, tant la part de l'interior com l'exterior. D'aquesta època són els esgrafiats i el rellotge de sol. El pintor Joan Abelló havia treballat a l'hostal rentant plats; Antonio Basolí hi feia de maître.
 
L'hostal va ser la seu de nombroses entitats: el Club de futbol, la Coral el Clavell, el Club ciclista, els escacs... L'hostal era un punt de trobada de comerciants i lloc de celebració d'esdeveniments socials: batejos, casaments, comiats de solter, convits... La plaça del davant s'anomenava del Mercadal i un dia a al setmana s'hi col·locaven parades de venda d'aviram, que generaven un gran moviment de carros i de persones. L'última propietària va ser Margarida Rabassa, que el 1984 la va vendre a l'Ajuntament per 5.500.000 de pessetes. La Corporació Municipal es va gastar més de 30 milions de pessetes en la reparació i posada a punt de l'antic hostal com a centre cultural. La Marineta, llavors catalanitzada, va continuar sent, de forma diferent, el que havia estat sempre: un lloc de trobada, de celebració, d'eix cultural i de seu d'entitats. El cor de la ciutat.
 

 

Arxivat a:
Societat
Participació