1 de 10

Exposició antològica a Granollers sobre el dibuixant Muntanyola

per Redacció, 4 d'octubre de 2006 a les 19:32 |
Aquest dijous, 5 d'octubre, a les 20 h i al Museu de Granollers (c. d'Anselm Clavé, 40-42), tindrà lloc la inauguració de l'exposició "Muntañola. L'art de viure, l'art de riure", de l'Obra Social Caixa Sabadell, una mostra organitzada per aquesta entitat financera i el Museu.

L'exposició antològica mostra un recorregut per la vida i l'obra del dibuixant català amb més de 200 il•lustracions -una quarantena, originals-, acudits, anuncis, reproduccions de pàgines i la projecció del curt d'animació "El Fakir González" (1942).


Una vida dedicada a fer riure

Joaquim Muntañola (Barcelona, 1914), conegut popularment per "Muntañola", nom amb què acostuma a signar, és nebot de l'editor i dibuixant Antoni Muntanyola "Amyc". Va començar la seva carrera en revistes catalanes com Xut!, L'Esquitx, En Patufet i El Be Negre. Tot i que la major part de l'activitat de Muntañola es va dur a terme en plena vigència de la censura, el dibuixant va saber fer subtilment la seva crítica implacable.


L'enginy inesgotable de Muntañola ha fabricat centenars de milers d'acudits i la seva personalitat inquieta els ha distribuït en diverses disciplines: vinyetes a la premsa, contes, novel•les, obres de teatre i guions de ràdio, de teatre i de cinema, entre d'altres.

Sempre amb un toc fresc i desimbolt, és un home que ha dedicat la seva vida a fer riure els altres. Els seus dibuixos són vius i amables, el traç és directe i ràpid i els acudits són senzills però efectius. Aquesta és una característica que ha permès que els seus acudits resisteixin molt bé el pas del temps i continuïn la recerca del contrast i la incongruència i de posar el dit a l'ull a les hipocresies quotidianes.


El 1943 va editar el seu primer llibre 160 chistes ilustrados, un recull d'acudits publicats a la revista Atalaya. Durant aquell any, va dibuixar una vinyeta gegant, cada dia, en una tanca de la plaça de Catalunya que publicitava Caldo Potax.

A partir dels anys 40, va crear per a TBO personatges com Angelina y Cristóbal, Doña Exagerancia i Josechu el Vasco. Entre els anys 40 i 50, comença a col•laborar en publicacions com El Correo Catalán, Tele-Estel, Dicen, Mundo Deportivo i Vida Deportiva, entre d'altres.


D'altra banda, també és autor de novel•les humorístiques com Han arribat dos homes i, de vuit comèdies teatrals, entre les quals destaquen El Baldiri de la Costa, Ja tenim 600, Ronyons de Recanvi o Futbol de nit. També ha estat cartellista i crític cinematogràfic.

L'any 2000, va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya i va començar la seva col•laboració setmanal al programa "El món s'acaba" de Catalunya Ràdio.

LLOC: Museu de Granollers (carrer d'Anselm Clavé, 40-42)
DATES: del 5 d'octubre al 5 de novembre de 2006
HORARI: de dimarts a dissabte de 18 a 19 hores i diumenges d'11.30 a 13.30 i de 18 a 21 hores

 

Arxivat a:
Cultura i Mitjans
Participació