1 de 10
salut

Salut incorpora 19 fisioterapeutes a l'atenció primària del Vallès Oriental

Prioritzen l’atenció a persones amb lumbàlgies, mals de cervicals, genoll i maluc

Un fisioterapeuta, treballant amb un pacient. | Europa Press
per Nació, Granollers | 25 de maig de 2023 a les 16:35 |
El Departament de Salut ha incorporat 90 fisioterapeutes als centres d'atenció primària de la Regió Sanitària Metropolitana Nord per donar resposta a una de les patologies més freqüents del sistema de salut, com són les patologies osteoarticulars, com ara les lumbàlgies i els mals de cervicals, genoll i maluc. D'aquests, 19 anirien destinats a centres del Vallès Oriental.

L’objectiu d’aquest nou rol professional és promoure i millorar l'autonomia de la persona atesa, prevenir malalties musculoesquelètiques i reduir el consum de medicaments.


Així, els professionals se centren principalment en l’atenció comunitària i especialment en les patologies d'alta prevalença i baixa complexitat, com ara dolors vertebrals (lumbàlgia i cervicalgia), mal de genoll o mal de maluc crònic, dolor d’espatlla i pacients amb risc de fragilitat.

A la resta de la regió, 36 dels nous fisioterapeutes s’han incorporat en equips del Barcelonès Nord i Maresme i 35 al Vallès Occidental. El repartiment als municipis més grans queda de la següent manera: 13 a Badalona, 10 a Terrassa, 10 a Sabadell, 7 a Santa Coloma de Gramenet, 7 a Mataró, 5 a Granollers, 3 a Sant Cugat i 3 a Rubí.


Amb la incorporació dels fisioterapeutes als equips d’atenció primària (EAP) també es pretén "augmentar el vincle de la població amb activitats i serveis dels seus barris, ciutats o pobles que siguin beneficioses en aquest context". En aquesta línia, són habituals les activitats en escoles o amb col·lectius de gent gran, per exemple, sovint de manera coordinada amb els serveis de rehabilitació i altres agents comunitaris que participen en el procés assistencial.

Una altra àrea on els fisioterapeutes tenen un paper destacat és en la coordinació amb els metges de família, les infermeres, els treballadors socials, referents emocionals, dietistes i nutricionistes per abordar la promoció d’hàbits saludables i la prevenció de malalties.

 

Participació