1 de 10
memòria

Les «Botigues d'abans», ​la nova exposició de l'Arxiu de Granollers

Coincidint amb l'Ascensió, s'ha fet una tria de fotografies dels comerços més antics de la ciutat, avui desapareguts

La Ferreteria Garrell, a la plaça de Perpinyà l'any 1912. | Autor desconegut / Col·lecció Ajuntament de Granollers
per Nació, Granollers | 10 de maig de 2023 a les 21:15 |
Coincidint amb les Fires i Festes de l'Ascensió, l'Arxiu Municipal de Granollers fa una mirada a comerços antics de la ciutat que estaven situats al centre, al llarg de la carretera i que ja no existeixen. Les imatges, datades entre finals del segle XIX i mitjans del XX, s'han triat entre les més antigues dels fons de l'AMGr.

Segons informa l'Ajuntament, l'exposició permet descobrir o recordar "com eren els establiments d'abans, què hi venien o qui hi treballava, una època en què els negocis eren familiars i passaven de pares a fills".


S'hi poden veure, per exemple, la merceria de cal Trascó i la pastisseria-confiteria Puchades, totes dues a la Porxada; la rellotgeria i perruqueria Rodoreda a la pl. del Bestiar (Maluquer i Salvador); la Dolceria La Palma, la pastisseria Serra, la farmàcia Marimon i la rellotgeria dels germans Antoni i Josep Colomer, al c. d'Anselm Clavé (la carretera).

N'hi ha, com la llauneria de can Botey, a la cantonada d'A. Clavé amb Josep Umbert; la botiga de botes dels germans Masons, a la pl. Perpinyà o can Trotxa - Antiga Esparteria de la Vda. Parellada, a la carretera, que són el testimoni d'oficis quasi desapareguts; i altres, com la ferreteria Garrell, mobles Pous o les sabateries Castelló i Miralles, són noms de comerços ben vius en la memòria.


"En les imatges veiem la importància que tenien els aparadors a l'hora de mostrar els diferents productes, un espai que podia ampliar-se a la vorera i ocupar també la façana, així com els diferents rètols comercials", destaca el consistori. "Botigues d'abans constata l'evolució del comerç a la ciutat, que s'ha transformat i en bona part globalitzat, i que manté el poder d'atracció per als ciutadans i visitants d'arreu", afegeix.

L'exposició es complementa amb més fotografies d'establiments emblemàtics com Prades, Ràdio Aragonès, Cooperativa La Vallesana, Botiga Fémina, Ciclos Sastre o electrodomèstics Piguillem, entre d'altres, que es projecten en pantalla de manera continuada. L'horari de visita és de dilluns a divendres, de 9 del matí a 8 del vespre, fins al dia 28 de juliol.


 

 

Participació