1 de 10
judicial

Un jutge anul·la ​la sanció que van imposar a un jubilat de Granollers per «falta de respecte» a dos policies locals

El van multar per la Llei Mordassa després de fotografiar dos agents per confiscar el patinet a dos nens

El denunciat, a la Porxada. | VOTV
per Nació, Granollers | 7 de març de 2023 a les 20:45 |
El Jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha anul·lat la multa de 300 euros que l'Ajuntament de Granollers va imposar al jubilat Antonio Morillas, qui, en virtud de la Llei Mordassa, suposadament va faltar al respecte a dos policies locals. 

Els fets es remunten a fa gairebé dos anys, el 22 de març de l'any 2021. L'AMPA de l'Escola Ponent ha emès un comunicat en què expliquen com una parella d'agents estava a les portes de l'escola a les 5 de la tarda. Un exalumne del centre, acompanyat d'un amic, estava a les portes de l'escola i portaven -no conduïen- un patinet. Segons l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes, els agents els hi van demanar la documentació i, com que no disposaven d'ella, els hi van confiscar "pel risc de poder ser robats". "L'actuació policial va generar molt malestar a les famílies allí presents, per ser totalment desproporcionada", alerta.


En aquest moment hauria intervingut Morillas, qui va fer una fotografia als agents per, segons l'AMPA, "recollir el número de placa i poder presentar una queixa a l'Ajuntament". Els agents, però, l'haurien advertit que la identificació tenia un caràcter preventiu "en cas que es fes un mal ús de les imatges".

A finals del mes d'agost, però, Morillas va rebre una notificació en què se l'informava de l'inici d'un expedient sancionador administratiu "per faltes de respecte i consideració a la policia" en aplicació de la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana.


L'afectat va esgotar la via administrativa amb al·legacions i recurs de reposició, i el cas va acabar amb una demanda per la via judicial del contenciós-administratiu. L'AMPA també explica que el gener d'aquest any es va celebrar la vista oral i, segons asseguren, el jutge conclou a la sentència que "les proves testificals permeten posar en dubte els insults expressats a la denúncia i estima el recurs, per la qual cosa la sanció queda anul·lada".

L'AMPA també explica que van presentar una queixa a la Síndica de Greuges en referència a l'actuació policial en aquest cas i a la denúncia. L'associació diu que la institució indica que "un ciutadà que presencia els esdeveniments descrits pot interpretar que l'actuació policial no és necessàriament adequada". En aquest sentit, destaca que la valoració de la ciutadania sobre una intervenció policial "s'ha d'emmarcar dins del dret a la llibertat d'expressió".


També expliquen que "la institució recomana que, a més de revisar aquesta actuació policial, els agents de la Policia Local de Granollers rebin una formació adequada i específica per atendre les necessitats dels infants i adolescents en actuacions policials a les que s'inclogui com prevenir i evitar eventualment possibles discriminacions relacionades amb l'edat o amb factors de caràcter racial, ètnic o social".

 

Participació