1 de 10
medi ambient

Mollet augmentarà l'extracció d'aigua de pous davant la situació de sequera

El reg de les zones verdes públiques es farà com a màxim dos dies a la setmana

Imatge d'arxiu d'una aixeta | Cedida
per NacióGranollers, Mollet del Vallès | 30 de novembre de 2022 a les 18:46 |
L'Ajuntament de Mollet del Vallès dona a conèixer les mesures que s'aplicaran a la ciutat per donar compliment a l'alerta de sequera decretada per l'Agencia Catalana de l'Aigua. En aquest sentit, l'Ajuntament ha fet públic un Ban on es precisen aquestes mesures, on es contemplen limitacions i restriccions en l'ús d'aigua a tot el municipi.

Les mesures són d'aplicació immediata i obligatòria i es mantindran mentre duri la situació actual: "En el cas que la situació s'agreugi i s'activi una nova fase com podrien ser l'estat d'excepcionalitat o escenari d'emergència, les mesures aquí reflectides variaran".


Pel que fa a mesures adreçades a l'Ajuntament, el reg de les zones verdes públiques es farà com a màxim dos dies a la setmana i en horari de menor insolació (de 20.00 a 8.00) i prohibit en cas de pluja, igual que en el cas dels jardins particulars. El reg de les zones esportives es reduirà en un 40%, i es distribuirà al llarg de la setmana d'acord amb les necessitats de les entitats esportives. També s'incrementarà progressivament l'aportació d'aigua de fonts pròpies (pous), a la xarxa d'abastament municipal, d'acord amb els objectius marcats al Pla Especial de Sequera (de 650 m3/dia a 1200 m3/dia)

Es garantirà el servei de neteja de la via pública en les mateixes condicions que l'actualitat i, pel que fa a la piscina municipal, continuarà funcionant amb normalitat. Pel que fa les fonts d'aigua potable no hi ha restriccions en aquesta fase.


Pel que fa a mesures adreçades a la ciutadania i a les empreses, s'estableix una reducció de consums d'aigua potable respecte el consum en situació de normalitat per a cada tipus d'ús. En concret, pel reg agrícola (25%), usos ramaders (10%), usos industrials (5%), usos recreatius que impliquin reg (30%) i altres usos recreatius (5%).

D'altra banda, el reg dels jardins particulars es pot fer a partir d'ara, com a màxim, dos dies a la setmana en horari de menor insolació (de 20.00 a 8.00). A més, el consistori destaca que "cal evitar el reg en moments de pluja".


També s'explica que l'ús d'aigua potable per l'ompliment de piscines queda limitada exclusivament als casos següents: en cas de reompliment parcial de piscines que disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per reposar les pèrdues d'aigua per evaporació i neteja de filtres i per garantir la qualitat sanitària de l'aigua; en el primer ompliment de piscines de nova construcció; i, en centres educatius, l'ompliment complert o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litre destinades al bany d'infants.

Pel que fa a la neteja de vehicles, queda limitada limitada a la d'establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua. Fora d'aquests establiments només es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb esponja i galleda.

Tot i això, es permet la neteja de vehicles fora d'establiments comercials per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. S'inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d'animals, ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments i de residus. Es farà sempre amb la mínima utilització d'aigua possible.

Quant a la neteja de carrers i mobiliari urbà, es prohibeix als particulars la neteja de carrers, paviments, façanes i similars utilitzant mànegues d'aigua. La prohibició no inclou la neteja amb pal de fregar, amb galleda i esponja o amb sistemes de neteja d'alta pressió.

L'alcaldessa de Mollet, Mireia Dionisio, ha recordat que "Mollet és una ciutat molt responsable amb l'ús de l'aigua, però cal que tots i totes fem encara un major esforç, perquè l'aigua és un bé escàs. Només actuant de manera col·lectiva i responsable, contribuirem a minvar els efectes d'aquesta sequera i els que, en general, ens està provocant la crisi climàtica" i ha afegit "estic convençuda que els molletans i les molletanes sabrem estar a l'alçada d'aquest nou repte col·lectiu". 
Participació