empresa

Tanca de manera sobtada la històrica Caravanes Cargol de Parets del Vallès després de 45 anys

Alguns clients, preocupats però la propietat assegura que retornarà els diners de les entregues pendents

Un cartell de Caravanes Cargol a la zona d'exposició d'autocaravanes | ACN / Albert Segura
per Redacció, Parets del Vallès, Catalunya | 4 d'octubre de 2022 a les 13:01 |
La històrica empresa Caravanes Cargol de Parets del Vallès ha abaixat la persiana de manera sobtada i sense comunicar-ho als seus clients. La firma es dedicava fins divendres a la venda d'autocaravanes i caravanes. Des de dissabte, molts clients han intentat contactar amb el propietari, sense èxit, i denuncien que ha desaparegut la pàgina web oficial de l'empresa. La propietat de Cargol, però, assegura que atendrà els fins ara clients per resoldre els inconvenients i fins i tot retornar els diners de les entregues pendents. Segons ha pogut saber l'ACN, el servei d'atenció als clients l'ha assumit temporalment JM Caravaning, d'Igualada (Anoia), que comercialitza part de les marques que es venien a l'empresa vallesana.

L'empresa es va fundar l'any 1977 i és una de les més conegudes en el sector del caravàning català, sobretot al Vallès. Des de l'any 2015 n'assumeix la direcció gerent Joaquim Torres, que explica en declaracions a l'ACN que s'han vist empesos a tancar l'empresa per les pèrdues econòmiques que assegura que arrosseguen i les perspectives poc optimistes per als propers mesos.


Torres apunta que els treballadors estaven al corrent de la situació, si bé admet que no va ser fins divendres quan van conèixer la dràstica decisió de tancar d'un dia per l'altre. Molts d'ells fa molts anys que treballaven a l'empresa, fet pel qual estan afectats pel desenllaç, segons fonts consultades.

Tot i la bonança que va experimentar el sector del caravàning i molt concretament el de les autocaravanes després de l'esclat de la Covid, Torres assegura que no els surten els números. A més, recentment ha hagut d'invertir en una ampliació de les instal·lacions, donat que els van expropiar uns 140 metres quadrats de terrenys que eren propers a la carretera C-17, i que ara esta en obres per incrementar el nombre de carrils al seu pas per Parets.


Afectació als clients


La majoria de clients van tenir coneixement del tancament aquest dilluns, quan van intentar posar-se en contacte amb la botiga per fer gestions que tenien pendents. Un dels clients de Cargol és en Sergi Gómez, que fa un any i mig hi va comprar una autocaravana de la marca Challenger: "L'empresa ofereix una garantia d'estanqueïtat de 7 anys si es fa regularment una revisió, a mi em tocava passar-la en un mes i mig, i aquest dilluns m'he assabentat que l'empresa ha tancat de manera sobtada i sense informar", explica en declaracions a l'ACN.


En el cas de Gómez, Cargol té en possessió un seguit de factures que justifiquen la incorporació a l'autocaravana de diferents elements, com un tendal o les plaques solars, i a hores d'ara no sap com recuperar-les: "Truques i no hi ha ningú, i la pàgina web està caiguda, no hi ha manera de contactar-hi", lamenta.

El seu cas, però, és menor en comparació amb el d'altres clients. Molts d'ells comparteixen un grup a Facebook en què han abordat com fer front a la situació, donat que n'hi ha que tenen la seva autocaravana a les instal·lacions per a fer-hi reparacions o que han avançat sumes de diners a l'espera de rebre els seus vehicles. 


Tot i aquest temor, el propietari assegura que dilluns mateix va atendre alguns clients que es van desplaçar fins la botiga i els va resoldre dubtes o els va traslladar material que els feia falta per als seus vehicles i que estava pendent d'entrega. La visita física ha estat la manera més eficaç de trobar-se amb el propietari, donat que per telèfon era, segons els clients, impossible.

Pel que fa a aquells que tenien pendents reparacions, Torres admet que no les pot fer ell, donat que ja no hi ha treballadors a taller. En el cas que s'haguessin pagat part o la totalitat de vehicles pendents d'entrega, assegura que s'han retornat o es retornaran tots els diners, motiu pel qual durant aquesta setmana enviaran un correu electrònic a totes les persones que tenien tasques pendents o que són a la llista de clients.

De fet, davant la impossibitat de contactar amb l'empresa, alguns clients estaven plantejant la possibilitat d'emprendre accions legals si no rebien cap resposta. Torres explica que si bé va haver-hi un esclat de missatges negatius cap a ell i l'empresa, principalment al grup de Facebook, els clients amb qui parla acaben resolent els dubtes, si bé en algun cas ha demanat a algun d'ells que tornés més tard "perquè presentava una actitud molt nerviosa".

Servei des d'Igualada


Cargol treballava principalment amb tres marques d'autocaravanes, Challenger, Itineo i Rápido, a més de Caravelair per a caravanes i Bürstner per a recanvis. A Catalunya hi ha una altra empresa que es dedica a la comercialització d'autocaravanes Challenger i Itineo, JM Caravàning, però el problema per als usuaris és la distància respecte Parets, donat que es troba a Igualada. "Nosaltres vam tenir coneixement del tancament diumenge, i a partir d'aquest dilluns hem rebut bastantes trucades de clients amb situacions diverses, vinculades a manteniments, garanties i reparacions", explica Quim Díez, administrador a l’empresa igualadina.

La firma s'ha trobat amb una allau de consultes, que han derivat als fabricants dels vehicles per mirar de gestionar la situació en què es troben els clients de l'empresa vallesana. "Les garanties depenen del distribuïdors que han fet la venda, però estem en contacte amb els fabricants per fer-nos càrrec dels clients i fer les gestions vinculades amb manteniments o garanties", detalla Díez.

L'empresa reconeix que esperen un increment de feina davant del volum de consultes rebudes.

 

Participació