medi ambient

Granollers treballa per implantar el 2024 el pagament per generació de residus

El consistori presenta de les novetats i millores del servei municipal de recollida de residus i neteja viària

per Redacció, Granollers, Catalunya | 12 de setembre de 2022 a les 17:56 |
Presentació de la campanya. | Ajuntament de Granollers
Granollers treballa per implantar el 2024 el pagament per generació de residus a la ciutat. Ho ha anunciat aquest dilluns la regidora de Via Pública, Andrea Canelo, durant la presentació de les novetats i millores del servei municipal de recollida de residus i neteja viària, que ha entrat en vigor aquest mes de setembre. La regidora ha destacat que "es tracta que el pagament sigui el més just possible, que cadascú pagui pel que genera", tot i que no ha concretat com s'implementarà el sistema. 

El consistori considera que el nou model "permetrà anar cap a una ciutat més neta i sostenible". Especifica que amb la implantació del nou contracte "es millora la cobertura en un 16% i el repartiment del servei de neteja viària al llarg del dia i durant tota la setmana, per ajustar-la a les necessitats de la ciutat". D'aquesta manera, s'incrementa la neteja viària en els torns de tarda i vespre, amb un servei ininterromput de 6 del matí a 10 de la nit, i disposant, com fins ara, d'un servei nocturn d'urgències per primeres intervencions fins a les 3 de la matinada.


"Tanmateix, s'amplien les freqüències en aquelles zones amb més ús per part de la ciutadania, així com també es reforça el servei de neteja als barris, on es faran actuacions més intensives els dissabtes, amb més mitjans dels que s'utilitzaran durant el servei diari assignat", defensa l'Ajuntament.

Els polígons industrials, incloses les zones d'oci, i els aparcaments de la ciutat també es veuran reforçats, i la neteja amb aigua es reordenarà segons les necessitats de l'època de l'any per tal d'optimitzar l'ús de l'aigua.


També es psoen en marxa els serveis relatius al mobiliari urbà, amb la neteja i manteniment periòdics dels elements majoritàriament verticals (plafons, fanals, cartelleres...) ubicats a la via pública, així com altres elements singulars de la ciutat com la torre de la plaça Maluquer i Salvador, les rampes mecàniques del carrer Carles Riba o el vidre de l'Olla de la plaça de les Olles; així com el servei de retirada de grafits, pintades i guixades "que es realitzaran amb productes de neteja respectuosos amb el medi ambient", i aplicant sistemes anti-grafit "a aquells espais que, per les seves característiques i reincidència, es consideri necessari".

Per aquest desplegament, s'incorporaran 25 vehicles elèctrics nous, que passaran de representar un 23 a un 65% del total de la flota.

 

Foment de la recollida selectiva


Amb el nou servei, l'Ajuntament vol passar del 40,67% actual de recollida selectiva a al 55% l'any 2025 i al 60% el 2030, com marca la Unió Europea, tot incidint en la prevenció de residus i minimitzant la fracció resta.

Per aconseguir-ho, estan previstos diversos canvis, com millorar la redistribució de les àrees d'aportació amb elements de contenció de les fraccions de matèria orgànica i resta; conformar el màxim d'àrees completes perquè l'esforç per trobar un contenidor de selectiva sigui el mateix que un de la fracció resta; reduir desbordaments provocats en les àrees d'aportació, entre d'altres.

A més, s'implantaran dos nous serveis de recollida de residus. Un per l'oli domèstic usat, en contenidors específics que hi haurà en diferents equipaments municipals com a les associacions de veïns i centres cívics; i un altre de voluminosos, que passarà de ser una recollida concertada mitjançant cita prèvia amb servei de repàs, a ser una recollida per barris amb la col·laboració de la policia local per evitar l'incivisme. 

"Fem el clic"


Amb la presentació de les novetats del servei, s'engega la campanya Objectiu Sostenibilitat! Fem el Clic!, que "vol evidenciar els beneficis que aporta les millores del nou contracte de servei de neteja i recollida de residus per la ciutat i, alhora, transmetre que és imprescindible fer un canvi de mentalitat com a societat per poder avançar cap a una ciutat millor i més verda... més sostenible".

En aquest sentit, es duran a terme accions per fomentar el civisme i les conductes responsables i que afavoreixin un canvi d'hàbits i que ajudin a assolir els objectius fixats per 2030. 

El contracte, adjudicat a l'UTE FCC-AREMA, és el més important del consistori amb un pressupost de 51.997.154,06 € per als pròxims 10 anys. 

 

Participació