diada 2022

Barnusell demana enfortir la cultura i la llengua catalana en la seva primera Diada com alcaldessa de Granollers

Alerta que "vivim moments globals d’incertesa i gran complexitat"

per Redacció, Granollers, Catalunya | 11 de setembre de 2022 a les 15:15 |
L'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha fet una crida aquest diumenge, Diada de l'onze de setembre, a enfortir la llengua i la cultura catalana: "Ens identifica com a poble i que cal protegir i fomentar el seu ús cada dia per enfortir-la i assegurar el seu futur", destaca l'alcaldessa. Es tracta del primer ban de la Diada que Barnusell signa com alcaldessa de la ciutat, i també el primer cop que el text es publica el dia 11, i no dies abans com passava amb l'alcalde Mayoral.

En el text, Barnsuell diu que l'onze de setembre és "un dia per celebrar, per recordar, per commemorar, per reivindicar. Un dia per homenatjar la nostra llengua, la nostra cultura, les nostres tradicions, la nostra història".


En el text, l'alcaldessa recorda que aquest és el primer cop que la Diada es poden recuperar els actes d’homenatge sense restriccions sanitàries.  A més, ha recordat "a totes les persones que ja no hi són, que ens han deixat i que han contribuït a escriure la història del nostre país".

Barnusell també ha fet referència a la condició d'acollida del país: "Catalunya és un país plural i divers. Un país acollidor. Una terra que sempre ha obert els braços a gent vinguda d’arreu, d’altres indrets, d’altres pobles, d’altres països. Persones que busquen la pau. Persones que busquen un futur millor i, a casa nostra, hi troben casa seva. Totes elles formen ja part de nosaltres". 


En aquest sentit, ha destacat que tots plegats "som fruit de tots aquests llargs camins recorreguts. Una terra exemplar, forjada a partir de treball i esforç, solidaritat i acolliment".

Moments d'incertesa


Al ban, Barnusell alerta que "vivim moments globals d’incertesa i gran complexitat", "temps marcats per la pandèmia, per la guerra d’Ucraïna, pel canvi climàtic i per l’impacte que tot això està suposant a nivell econòmic i social a les persones i al país".

Tot i això, n'està convençuda que anirem endavant: "Catalunya és una terra forta i valenta, que entoma els reptes de present i de futur amb convicció i amb fermesa. Estic convençuda que el caràcter optimista, constructiu i lluitador dels catalans i catalanes, ens fa forts com a poble. Amb la voluntat i el compromís col.lectiu aconseguirem superar les dificultats que se’ns presenten".


Ofrena, música i Ball de l'Homenatge


El ban s'ha llegit durant la tradicional ofrena floral al monument commemoratiu de la plaça Onze de Setembre, amb la participació de fins a 34 institucions, partits i entitats ciutadanes.L’acte ha començat amb la interpretació de diverses peces musicals, a càrrec del Cor Gaia Amics de la Unió, dirigit per Maria Illa. Seguidament, s'ha fet la interpretació del Ball de l’Homenatge, a càrrec de Carles Masjuan de l'Esbart Dansaire de Granollers.

Al final, tots els assistents han cantat els Segadors i s'han sentit crits en favor de la independència. També hi ha hagut pancartes demanant el final de la repressió judicial i en favor de l'escola en català, que l'ANC va demanar sense èxit que es pengés a l’Ajuntament.


Altres notícies sobre la Diada que et poden interessar 

Participació