educació pública

Famílies de la zona nord de Granollers denuncien la manca d'infraestructures educatives

La poca oferta farà que moltes famílies s'hagin de desplaçar molt lluny de la seva residència

per NacióGranollers, Granollers, Catalunya | 20 de maig de 2022 a les 12:15 |
Famílies de Granollers protesten per la manca de places d'educació pública a la zona Nord | Cedida
Diverses famílies de Granollers s'han concentrat aquest dijous davant l'escola Lledoner per denunciar la manca d'infraestructures educatives a la zona nord de la ciutat. Molt probablement, diverses famílies es quedaran sense plaça educativa al seu entorn, i hauran de desplaçar-se fins a 40 minuts a peu o amb la necessitat d'agafar el cotxe per portar els fills a l'escola, ja que les escoles amb places lliures se situen als afores de la ciutat. 

La resposta de les administracions s'ha limitat a referir-se a la baixada de la natalitat a Granollers, però les famílies entenen que no han tingut en compte l'augment de la demografia i l'empadronament als barris de Lledoner i Nord. A més, la situació s'ha vist agreujada amb la baixada de les ràtios, "una mesura que aplaudim però que no ha anat acompanyada de cap inversió per augmentar el nombre d'infraestructures". "No hi ha cap nou centre i tampoc hi ha cap nova línia", afegeixen. 


La decisió d'establir Granollers com a zona única a l'hora d'escollir centre amb l'objectiu d'aconseguir evitar la segregació, expliquen les famílies, "només ha aconseguit augmentar-la i, a la vegada, dificultar la conciliació familiar i laboral". Especialment, per aquelles famílies que es veuran obligades a agafar el cotxe per anar a l'escola, una mesura que consideren "contradictòria" en una ciutat com Granollers, que és "pionera en mobilitat sostenible". 


Per altra banda, afirmen que l'establiment d'una zona única fomenta l'educació concertada, ja que hi ha famílies que opten per matricular els infants a centres concertats més propers a la residència familiar per evitar els llargs desplaçaments fins als públics. 

A la zona Nord de Granollers només hi ha 40 noves places de primer d'infantil, "totalment insuficients" per les 55 sol·licituds presentades. A més, com que tenen un projecte atractiu, basat en la comunitat d'aprenentatge, moltes de les sol·licituds són de fora dels barris propers. Per tant, una de les demandes de les famílies és que Ensenyament "escolti les demandes de la societat" i estengui els projecte a altres centres educatius.


La demanda, a més, no només augmenta a P3 sinó que es dona tant als cursos d'Infantil com de Primària; i també són insuficients les places de l'escola bressol municipal El Taller: al primer curs, només hi ha 14 places i 38 sol·licituds; mentre que al segon s'ofereixen 16 places per 44 sol·licituds. 

Finalment, les famílies expliquen que a la zona Nord de Granollers no hi ha cap centre públic d'ESO, que consideren "essencial" en un barri residencial com Lledoner, on cada any hi ha una gran quantitat de noves promocions i habitatges.

Amb tot, les famílies reconeixen els esforços de l'Ajuntament, tot i que "no són suficients" per assegurar que cap família haurà de desplaçar-se lluny per anar a l'escola.

 

Participació