el temps

Fins a 37 °C i comarques en avís per calor: cap de setmana d'estiu en ple maig

Les temperatures seguiran pujant fins al diumenge, amb el sol com a protagonista pràcticament a tot Catalunya

per Lluís Girona, Barcelona, Catalunya | 20 de maig de 2022 a les 13:22 |
El termòmetre d'una farmàcia de Vic marca 39 graus | Adrià Costa
La calor s'ha instal·lat aquesta setmana a tot el país i no afluixarà de cara al cap de setmana. En ple mes de maig, la temperatura màxima pot elevar-se fins als 37 °C en alguns punts del territori mentre que ja hi ha les primeres comarques en què el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha activat l'avís per calor.

Ja al divendres les temperatures se situen amb màximes de 34 °C a l'interior, mentre que al litoral es mantindran en els 26 °C excepte a la demarcació de Girona, que tant en costa com en interior podran arribar a voltar els 33 °C. La previsió és de sol a gairebé tot el país, i en alguns punts pot anar acompanyat d'alguns núvols. Cap probabilitat de pluja durant tot el dia.

 
I dissabte no hi haurà descans. Al contrari, de fet. Les temperatures mínimes i màximes a tot Catalunya seran més altes que el divendres. L'ambient serà molt càlid durant les hores centrals del dia. La temperatura més alta s'assolirà a la depressió Central i al Prepirineu on superaran els 35 °C i, fins i tot a Ponent arribaran als 37 °C.

 

Per culminar la setmana, diumenge seguiran pujant els termòmetres. És per aquest motiu que ja hi ha els primers territoris en alerta. El Meteocat ha activat l'avís moderat per calor a les comarques del Segrià, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell i les Garrigues. La situació es podria ampliar a altres parts del país si realment hi ha un escenari de temperatures extremes.


Davant l'onada de calor intensa, Protecció Civil recomana tancar durant el dia les persianes de les finestres on toca el sol, obrir-les a la nit per refrescar la casa, fer vida en les habitacions més fresques i recórrer a algun tipus de climatització, com poden ser ventiladors o aire condicionat.
 
Per altra banda, el departament d'Acció Climàtica ha emès un informe de perill d’incendi que va des d'aquest divendres i fins dilluns i que té una afectació més severa a les comarques de l’Anoia, el Bages, la Noguera i el Solsonès. Les comarques amb una afectació parcial en aquest episodi de perill d’incendi són l’Alt Camp, l’Alt Penedès, l’Alt Urgell, el Baix Llobregat, la Conca de Barberà, el Garraf, les Garrigues, el Moianès, Osona, el Pallars Jussà, el Priorat, la Ribera d’Ebre, la Segarra, el Segrià, l’Urgell, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

Altres notícies que et poden interessar
 

Participació