sanitat

L'Hospital de Mollet, entre els que tenen millors condicions per als MIR

Al seu costat destaquen l'Hospital de Terrassa, el Parc Taulí de Sabadell i l'Hospital del Mar de Barcelona

per NacióGranollers, Terrassa, Catalunya | 11 de maig de 2022 a les 18:09 |
L'Hospital de Mollet del Vallès | FSM
Metges de Catalunya ha elaborat un rànquing amb els hospitals grans amb millors condicions laborals i retributives per als MIR. Un d'ells és l'Hospital de Terrassa, del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) al costat del Parc Taulí de Sabadell i l'Hospital del Mar de Barcelona. En canvi, els tres centres que reben la menor puntuació són l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, el de Bellvitge i el Germans Trias i Pujol de Badalona.

Els resultats s'han obtingut a través de les enquestes fetes pel sindicat per conèixer el respecte pels drets laborals i formatius dels futurs especialistes. Entre d'altres qüestions es pregunta sobre els horaris i descansos, la quantitat de guàrdies mensuals, el temps destinat a la formació o la qualitat de la supervisió que reben els residents. En total ha obtingut 427 respostes, aproximadament el 10% dels MIR de Catalunya.


També s'han analitzat les retribucions percebudes o les baixes laborals. La major part d’aquestes qüestions formen part de les mesures acordades per posar fi a la vaga MIR de l’octubre de 2020, o són drets consolidats per sentències judicials favorables als interessos dels residents.

Entre els hospitals mitjans o petits, els millor valorats són el de Figueres, el de Mollet i l'Institut Pere Mata de Reus. En canvi, els pitjors valorats són l'Hospital de Vic, el de Tortosa Verge de la Cinta i el Centre d'Oftalmologia Barraquer de Barcelona.


Pel que fa al centre molletà, compta amb una puntuació de mitjana de 2,91, mentre que l'Hospital de Granollers es queda en 2,44, a la parta mitja baixa de la taula. 

En aquest rànquing es destaca que l'Hospital de Mollet incompleix el descans postguàrdia, mentre que l'Hospital de Granollers no compleix quan als adjunts contractats, exigir una responsabilitat superior a la que correspon als MIR i compta amb una valoració global negativa. Els dos centres incompleixen pel que fa a al pagament de les guàrdies a les pagues extres.


En relació a les unitats docents d’atenció primària, les tres millors valorades són la unitat d’atenció familiar i comunitària (AFiC) del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), el centre ACEBA de Barcelona i la unitat AFiC de Girona. Els centres formatius d’atenció primària amb pitjor puntuació són la unitat AFiC de Tarragona i de Lleida, i la unitat docent del Consorci Sanitari del Maresme.

Finalment, l’estudi demostra que 16 centres no asseguren als MIR el dia de descans posterior a una guàrdia de 24 hores. A més, 10 no garanteixen un descans setmanal mínim de 36 hores ininterrompudes.

Segons apunten des de Metges de Catalunya les condicions laborals dels residents "necessiten millorar", especialment pel que fa al descans i la conciliació. També es considera preocupant que els MIR afirmin que es troben amb dificultats a l'hora de realitzar l'activitat formativa, ja que recorden que aquesta hauria de ser la seva prioritat.

 

Participació