covid

Comença a Caldes de Montbui l'estudi sobre els beneficis de la balneoteràpia en els afectats per Covid persistent

Mig centenar de pacients rebrant tractament els pròxims mesos al balneari Termes Victòria

per Redacció, Caldes de Montbui, Catalunya | 29 d'abril de 2022 a les 12:09 |
Tractament de balneoteràpia a una pacient amb Covid persistent, al balneari Termes Victòria de Caldes de Montbui. | ACN / Jordi Pujolar
L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) ha iniciat a Caldes de Montbui un estudi amb pacients per avaluar els beneficis de la balneoteràpia en la Covid persistent. Durant els pròxims mesos, 48 persones amb simptomatologia de Covid de llarga durada se sotmetran a un tractament termal a les Termes Victòria del municipi calderí i els resultats es compararan amb un altre mig centenar de pacients amb simptomatologia semblant que no estiguin rebent balneoteràpia. Segons la investigadora de l'IMIM i impulsora de l'estudi, Natàlia Garcia, el termalisme "pot afavorir" el sistema muscular i esquelètic dels pacients, millorant la circulació, l'estat anímic o l'insomni: "No pretenem curar, però sí que millori la qualitat de vida", ha destacat.

La investigadora està convençuda que les propietats de les aigües mineromedicinals poden suposar un bàlsam per a les persones amb Covid persistent, ja que poden ajudar a activar la musculatura i minimitzar així la fatiga i els dolors que compateixen la majoria dels afectats per la malaltia.


En aquest sentit, el director de les Termes Victòria, Joan Anglí, reafirma que les aigües termals "no curen, però ajuden a millorar la qualitat de vida". Al balneari, els participants en l'estudi reben quatre tipus de tractament: exercicis a la piscina termal, dutxa circular, inhalacions i fisioteràpia convencional. Els pacients realitzaran un total de dotze sessions al llarg d'un mes.
 

Una pacient amb Covid persistent fa una sessió d'inhalacions al balneari Termes Victòria de Caldes de Montbui. Foto: ACN / Jordi Pujolar
Els primers participants de l'estudi assisteixen ja a les primeres sessions aquesta darrera setmana d'abril "amb moltíssima emoció". Vicky Bejar, del col·lectiu d'afectats de Covid persistent, diu que hi ha "esperança" pel fet que els diferents estudis que estan en marxa pugui ajudar a saber què els passa.

En el cas de la balneoteràpia, a més, Béjar valora els efectes "emocionals" que suposa: "És també un moment de gaudi per treure pressió a tot el que estem patint". Béjar recorda que els afectats per covid persistent no poden fer "vida normal" i que la participació en un estudi d'aquestes característiques ja els reporta per sí sol beneficis psicològics.


La doctora Garcia admet que aquest ha estat un col·lectiu "abandonat" durant molt de temps i assegura que un cop superats els anys més durs de la pandèmia ara és moment de centrar-se en les persones que encara en pateixen les conseqüències de manera severa. Els resultats de l'estudi de balneoteràpia es podrien tenir d'aquí a un any.

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Participació