1 de 10
memòria històrica

​Cardedeu inaugurarà el dia 22 un memorial a les víctimes de la Guerra Civil

Estarà ubicat a la plaça de Francesc Macià

L'Ajuntament de Cardedeu, 1 de maig de 1937, situat a l'actual Casal de la Gent Gran | Pau Fort Bartrés (Fons Família Pau Fort / MATBC, APF151)
per Redacció, Cardedeu, Catalunya | 14 de gener de 2022 a les 16:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Reconèixer i dignificar les víctimes de la Guerra Civil a Cardedeu. Aquest és l'objectiu del memorial que el municipi inaugurarà dissabte que ve, 22 de gener, a les 11 del matí, a la plaça de Francesc Macià. Hi participaran l’alcalde, Enric Olivé, i regidores i regidors del consistori, amb l’assistència de familiars de les víctimes.
 

Segons ha explicat el consistori, el monument vol ser "un record per totes les persones que van perdre la vida a la Guerra Civil i durant la postguerra: soldats cardedeuencs morts o desapareguts al front, víctimes de la violència revolucionària a la rereguarda, víctimes de la violència de la retirada republicana, víctimes de bombardejos franquistes, víctimes de la repressió franquista, soldats destinats a Cardedeu morts en accident mentre estaven de servei, víctimes a causa d’accidents d’armament i una víctima del nazisme".
 

En aquest sentit, segueixen: "La Guerra Civil espanyola és un dels fets més dramàtics i colpidors de la nostra història contemporània. En tots els àmbits va marcar un abans i un després, però si hi va haver un aspecte especialment tràgic aquest va ser, sense cap mena de dubte, la pèrdua de vides humanes de milers de persones que van ser llançades, de cop i volta, al buit".
 

"El que va començar com a un cop d’estat va acabar essent una cruenta guerra de tres llargs anys. El camí del reconeixement i la dignificació de les víctimes del conflicte ha estat un camí llarg i tortuós, encara ens queda tros per recórrer, però és un pas imprescindible per entrellaçar les diferents memòries familiars i construir una memòria col·lectiva democràtica en favor de la pau", destaca.
 
Finalment, l'Ajuntament afegeix que s’està treballant amb un llibre sobre la Guerra Civil a Cardedeu que es publicarà al llarg d’aquest any.  
Participació