1 de 10
salut

Cardedeu reparteix calcetes i copes menstruals a les joves per trencar tabús

L'Ajuntament inicia una campanya que vol "pal·liar algunes discriminacions associades a la menstruació" i promoure un diàleg

Una copa menstrual. | Pixabay
per Redacció, Cardedeu, Catalunya | 4 de desembre de 2021 a les 13:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Cardedeu ha iniciat la campanya De la pobresa menstrual a l’empoderament. Una iniciativa que, segons el consistori, vol "trencar tabús, pal·liar la feminització de la pobresa i apostar pel medi ambient", i fer-ho "oferint informació, espais i recursos a les persones menstruants". Tot plegat, segons afegeix l'Ajuntament en un comunicat, "a través de vídeos i imatges informatives i impactants". 

Entre d’altres accions, es repartiran calcetes menstruals a totes les alumnes de 1r d'ESO i copes menstruals a les joves d’entre 16 i 20 anys. També es crea un banc de productes d’higiene menstrual per a persones vulnerables, i es faciliten punts salubres pel maneig de la regla. 


"Durant anys la menstruació ha sigut un procés biològic que viuen les dones des de la vergonya i el tabú. La manca d’informació pública, clara i oberta i la manca d’interès també han col·laborat a que hi hagi un munt de prejudicis al voltant de la menstruació, sense validesa científica, i que han tingut un impacte en la salut sexual i reproductiva de nenes i dones, tant físiques com emocionals", alerta el consistori.

A més, l'administracuó vol "pal·liar algunes discriminacions associades a la menstruació, alhora que promoure un diàleg públic sobre el cicle menstrual i la salut sexual i reproductiva de les dones i de les persones menstruants".


Les accions de la campanya s’articulen a través de quatre eixos: la salut, l’ecologisme, l’economia i l’educació. A més dels vídeos informatius de cada eix, es repartiran calces menstruals a totes les alumnes de 1r ESO de Cardedeu als instituts. També es donaran copes menstruals a totes les joves del municipi de 16 a 20 anys al Casal de Joves La Paki, a Vil·la Paquita, els dimecres de 17 a 20 hores (fins a esgotar existències).

D'altra banda, es crearà un banc de productes d’higiene menstrual a Serveis Socials a disposició de persones vulnerables, on s'oferiran compreses de tela, calces reutilitzables i copes menstruals. Un material que s’oferirà a les persones en situació de precarietat econòmica.


També es crearan punts salubres pel maneig de la regla en equipaments municipals on canviar-se la copa, la compresa o el tampó, i on hi haurà tampons i compreses d'usar i llençar per a emergències. Els equipaments seran -en els seus horaris d'obertura- la Biblioteca Marc de Vilalba, el Museu Arxiu Tomàs Balvey, la Biblioteca de les Aigües, el Pavelló Municipal d’Esports i Gim10.

Pel que fa a la formació sobre salut sexual i reproductiva als centres educatius, s'anirà "més enllà de la prevenció de malalties de transmissió sexual" i es treballarà l'"autoconeixement del cos, el reconeixement del cicle menstrual, la menarquia i l'espermaquia", entre d'altres. Aquesta formació, segons precisa el consistori, es farà amb grups mixtes "per trencar el tabú i parlar obertament sobre el què li passa a la meitat de la població".

 
Participació