medi ambient

Campanya per fomentar el reciclatge i la prevenció de residus a Granollers

S'ha fet una acció de sensibilització a l'escola Ponent

per Redacció, Granollers, Catalunya | 24 de novembre de 2021 a les 11:54 |
Els alumnes de 6è de l’escola Ponent han participat d’una activitat per aprendre a fer bé la recollida selectiva. | Ajuntament de Granollers
Amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, els alumnes de 6è de l’escola Ponent de Granollers han participat d’una activitat per aprendre a separar bé els residus. Una acció educativa que forma part de la campanya Aquí no llencem res! Aquí ho reciclem tot!, promoguda pel Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental amb l’objectiu de reduir el volum de residus que no se separen correctament i que podrien ser valoritzables si es dipositessin en el contenidor corresponent.

Del 23 de novembre i fins a final d’any dos equips d’informadors recorreran els municipis consorciats per informar els ciutadans sobre com poden separar correctament els residus a casa, i contribuir a millorar la qualitat de la recollida selectiva i l’eficiència del reciclatge.


Què hi ha a la fracció resta?


Per fomentar el reciclatge i la prevenció de residus, els alumnes han fet una gràfica caracterització de residus. A partir d’una bossa d’escombraries del contenidor de la fracció resta, han pogut analitzar el contingut i conscienciar-se sobre el fet que la majoria de residus que van a parar a aquest contenidor són recuperables.


Els alumnes han pogut separar els residus en quatre categories (evitables, compostables, reciclables i resta) i també diferenciar-los segons la seva tipologia (resta, matèria orgànica, paper i cartró, envasos lleugers i vidre).

Aquesta activitat de caracterització de residus és previst que es faci també a Caldes de Montbui, Sant Fost de Campsentelles i Santa Maria de Palautordera.


Creix el reciclatge, però encara està per sota la mitjana


El president del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, Albert Camps, ha destacat que "la recollida selectiva a Granollers se situa en el 40,66% (l’any 2020), per sota la mitjana de Catalunya (46%) i lluny encara de l’objectiu d’assolir el 50%". De totes maneres, ha defensat, "el creixement de la recollida selectiva a Granollers ha estat notable en els darrers cinc anys, amb un salt percentual d’11,5 punts, esdevenint un dels municipis del Consorci on més creix el reciclatge".

Per assolir aquest objectiu el Consorci organitza la campanya Aquí no llencem res! Aquí ho reciclem tot!, per millorar la recollida selectiva de les fraccions valoritzables i fomentar la prevenció de residus entre la ciutadania, les empreses, els comerços, les institucions o les entitats.

L’alcalde, Josep Mayoral, ha fet especial èmfasi en la importància de l’educació ambiental a les escoles per evitar el canvi climàtic: "Tots en som responsables; cal que gestionem bé els residus, reciclant i separant bé. Cal un veritable canvi en les maneres de fer per salvar el planeta".

 

Participació