rodalies

El ple del Consell Comarcal aprova una moció per al traspàs real de rodalies a la Generalitat

Va ser aprovada amb els vots favorables d'ERC-AM, Junts i En Comú Guanyem

per Redacció, Granollers, Catalunya | 19 de novembre de 2021 a les 07:00 |
Pla general de l'estació de Granollers-Canovelles. | ACN / Albert Segura Lorrio
El ple del Consell Comarcal del Vallès Oriental ha aprovat una moció per demanar el traspàs real de rodalies a la Generalitat. La moció la va presentar ERC-AM, i va ser aprovada amb els vots favorables d'Esquerra Republicana de Catalunya-AM, Junts i En Comú Guanyem. El Partit dels Socialistes-CP es va abstenir i Ciutadans-Partido de la Ciudadanía hi va votar en contra.

Els acords de la moció exigeixen al govern de l'Estat, per una banda, "l'execució urgent de la inversió infraestructural pendent a tot el sistema ferroviari català per assolir una xarxa de qualitat, complint els terminis del Pla de Rodalies i afegint-hi les millores necessàries per incrementar la capacitat i seguretat de la xarxa, millorar la integració urbana, renovar el parc mòbil, augmentar l'accessibilitat, adequar estacions i, en general, totes les eines d'atenció a l'usuari".


També se'ls insta "a completar íntegrament el traspàs del Servei de Rodalies i les infraestructures d'aquest servei, amb el compromís de l'Estat de la transferència del dèficit tarifari per tal de poder-lo gestionar directament".

En el tercer punt, la moció demana a totes les administracions "treballar en la línia dels objectius de desenvolupament sostenible 2030 i de la mitigació dels efectes del canvi climàtic, amb accions per incrementar l'ús del tren en detriment del vehicle privat".


Tot seguit, s'insta el Govern i l'Estat "que totes les inversions ferroviàries al conjunt de Catalunya es prioritzin tenint en compte les necessitats d'equilibri territorial del país i segons els plans específics de mobilitat, les taules de mobilitat territorials, els projectes de tren-tramvia plantejats per a nuclis urbans i els desplegaments pendents de xarxa ferroviària a comarques".

A la Generalitat, d'altra banda, se li demana que "una vegada assumit plenament aquest servei, elabori un pla de gestió que elevi l'estàndard de prestació del servei de Rodalies per proporcionar un servei de qualitat i atractiu per a les persones usuàries".


Finalment, s'insta el Govern a desplegar completament durant l'any 2022 la TMobilitat, "aconseguint una millora de les tarifes de transport públic amb criteris d'equitat i justícia social i afavorint l'ús del transport públic".

 

 

Participació