medi ambient

L'Hospital de Mollet guanya un premi internacional per l'ús d'energia sostenible

El centre assegura que ha reduït el consum d'electricitat, de gas i d'aigua, i també les emissions de CO2

per Redacció, Mollet del Vallès | 11 de novembre de 2021 a les 10:17 |
El moment en què l'Hospital de Mollet rep el premi. | Hospital de Mollet
L'Hospital de Mollet de la Fundació Sanitària Mollet ha guanyat el premi Plata en la categoria Ashikaga-Nikken Excellence Award for Green Hospitals dels International Awards 2021, que s'han anunciat aquest dimecres en el marc del 44è Congrés Internacional d'Hospitals que organitza la International Hospital Federation (IHF) i la Unió Catalana d'Hospitals (UCH). 

El centre ha estat guardonat per l'ús que fa d'energies sostenibles. En un comunicat, l'hospital recorda que "tot i que l'activitat i el nombre de professionals s'ha incrementat un 100% en 10 anys, el centre ha reduït el consum d'electricitat global en un 15%, de gas en un 13%, d'aigua en un 18% i les emissions de CO2 en un 71%".


De fet, l'hospital recorda que aquesta aposta verda ja va començar amb la construcció del nou centre, i es concreta en la instal·lació de 1.368 plaques fotovoltaiques a la coberta de l'hospital. Uns dispositius que proporcionen el 12,5% del total de l'energia que consumeix l'hospital i que permeten un estalvi de 120 tones de CO2, equivalent a plantar un arbre cada dia.

També destaquen els patis de llums, que proporcionen llum natural a tot el centre i redueixen el consum energètic d'il·luminació en un 40%; un sostre radiant i cobertes sostenibles, que permeten l'aïllament tèrmic i el control acústic; l'ús d'energia geotèrmica a través de 148 pous de 146 metres de profunditat, que redueixen el consum energètic de climatització en un 30%; l'ús d'energia elèctrica renovable; i un projecte de reciclatge i gestió de residus que ha permès, en 10 anys, passar de 9 a 29 tipus de residus que es segreguen i gestionen.


En declaracions que recull el centre, el director general de la Fundació Sanitària Mollet, Jaume Duran, ha destacat que "L'objectiu de la FSM és aconseguir que properament la nostra petjada de carboni sigui del 0%. La cultura verda ha de formar part de la estratègia i impregnar l'estructura i els processos". 

El canvi climàtic: un determinant de la salut clau


Segons la World Health Organization, els factors mediambientals són un dels determinants clau de la salut pels propers anys. Entre 2030 i 2050, es preveu que el canvi climàtic sigui la causa del voltant de 250.000 morts en tot el món per factors com malnutrició, malària o cops de calor, entre d'altres.

Durant el debat previ en el que ha participat el doctor Duran s'ha definit el canvi climàtic com una de les possibles major amenaces per la salut pública de la nostra generació i "com les institucions sanitàries han de liderar el camí per abordar aquesta crisi i reduir la seva pròpia petjada de carboni en el medi ambient".


"La responsabilitat de les organitzacions sanitàries davant del canvi climàtic té dues cares. La primera és com fer front a l'impacte sobre la salut de la ciutadania, i la segona és com reduir la nostra pròpia petjada de carboni en el nostre entorn", ha explicat. "La sostenibilitat mediambiental ha de ser una aspiració ètica dels nous lideratges", ha afegir.
 

 

Participació