religió

El Vallès Oriental serà comarca pionera en abordar la diversitat religiosa als cementiris

Aquest dimecres s’ha presentat una proposta de treball al primer Consell d’Alcaldies presencial des de l'inici de la pandèmia

per Redacció, Canovelles, Catalunya | 10 de novembre de 2021 a les 17:52 |
El Consell d'Alcaldies presencial s'ha fet a Canovelles. | CCVor
El Vallès Oriental comença a treballar en el projecte dels cementiris multiconfessionals amb l’objectiu "d’avançar-nos a una realitat que ens trobarem en breu" per tractar "una situació que és molt sensible com és el ritus de l’enterrament de les persones", segons ha explicat el president Emilio Cordero en el Consell d'Alcaldies que s'ha fet aquest dimecres a Canovelles. De moment, el Consell Comarcal ha demanat a la Diputació de Barcelona un acompanyament per fer un estudi prospectiu i estudiar propostes que donin solució a una demanda que anirà en augment.

Els representants de l’ens provincial han presentat el document Cementiris i diversitat, en el que ha estat el primer Consell d’Alcaldies presencial que se celebra des de l'inici de la pandèmia.


El document planteja un treball prospectiu a la comarca, que es farà en diverses fases. Les actuacions inclouen una aproximació demogràfica i sociològica a la gestió de la diversitat religiosa als cementiris i l’anàlisi de la realitat existent. També es farà una diagnosi de les necessitats i disponibilitats i les opcions i alternatives. Es faria en tots els municipis de més de 10.000 habitants, i els municipis de menys de 5.000 habitants que hi vulguin participar. En aquesta implementació hi participarien, a més de la Diputació, el Consell Comarcal i els ajuntaments, les persones referents territorials de les comunitats.

La idea, segons destaca el CCVor en un comunicat, és "donar resposta els reptes que es plantegen des d’un punt de vista d’espai físic com sociològic, per tal de reconèixer la diversitat de les persones que viuen als nostres pobles i ciutats, garantir el dret a la igualtat de tracte i la no discriminació en l’àmbit religiós". A més, es vol "donar veu a les comunitats confessionals en la definició de necessitats, preveure les ressonàncies en la ciutadania –importància de la comunicació i el diàleg- i avançar cap a l’adaptació dels serveis a una societat diversa més enllà de les necessitats derivades de la COVID-19".


Segons Cordero, "hi ha fills de persones nouvingudes nascuts a Catalunya que, quan morin, voldran que se’ls enterri al seu territori. Hem de donar sortida a totes les religions i hem de tenir aquesta sensibilitat per poder donar cobertura a totes les persones que es vulguin enterrar al nostre territori, siguin de la religió que siguin". A més, ha afegit: "S’ha de fer de la mà de les diferents comunitats. Les administracions no podem anar per lliure".

 

 

Participació