drets

«Problema de salut: transsexualitat»

Un noi denuncia un cas de discriminació en un CAP de Granollers

per Jaume Ventura Busquets, Granollers, Catalunya | 30 d'octubre de 2021 a les 08:00 |
En Mario, a Roca Umbert. | Jaume Ventura Busquets
"Problemes de salut actius rellevants: transsexualitat". Això es va trobar escrit en Mario a l'informe mèdic que li van donar diumenge després d'anar d'urgències al CUAP del centre de Granollers per un mal de genoll. Fa gairebé un any va començar el procés hormonal i considera que aquesta és l'única informació que hauria de constar.

"Em van cridar amb el nom d'abans, en femení", rememora a NacióGranollers. "Al marxar, va ser la meva mare qui ho va llegir a l'informe. Ens vam indignar, perquè jo no considero que estigui malalt. És la meva identitat", explica.


En Mario també està fent els tràmits administratius pel canvi de nom. De fet, explica que al CAP on s'hormona li van preguntar com volia que l'anomenessin, per la qual cosa a la seva fitxa ja consta el seu nom sentit. "Jo m'he sentit sempre noi. I ara soc feliç", reconeix.

El jove està rebent el suport de Trenquem Armaris, una associació de Granollers que defensa els drets del col·lectiu LGTBI+. La Judit Alcayde, portaveu de l'entitat, es mostra indignada en com van tractar al Mario: "Un cop més, veiem que hi ha discriminació. I el que emprenya més és que és molt fàcil de deixar de fer", rebla.  Però és que creu que es pot fer l'associació d'idees: "És evident que estem en un mon binari i els rols han de canviar. Però de la mateixa manera que és fàcil que em tractis com a dona si vaig amb cabell llarg i vestit, també ho és que em tractis com a home si vaig amb cabell curt i barba. Que és el cas del Mario. No entenem que l'hagin tractat com a dona", lamenta. "Tampoc es tracta de cap problema de salut. Pensa que l'OMS ho va deixar de considerar una patologia l'any 2018. A més, a Catalunya tenim reconeguts els nostres drets", defensa.


Alcayde insisteix que es tracta d'un cas de discriminació: "Si la persona amb la que ha parlat no es sensibilitza ho podria tornar a fer. Es pot entendre un lapsus o que no hagi sabut tractar el context, però no pot tornar a passar".

De fet, la portaveu també es mostra comprensible també amb la burocràcia, però alerta: "La burocràcia va lenta. Quan comences el procés de canvi de nom o de sexe pot tardar. Però lluitem perquè sigui un procés ràpid, perquè el temps també és agonitzant. Molesta que un cop t'has convençut del trànsit et segueixin dient amb el nom d'abans, de manera que no et correspon, i més quan has fet un canvi físic important. No entenem per què hi ha aquests dubtes".


Mentrestant, l'entitat seguirà lluitant per garantir els drets de tothom: "Problemes n'hi ha i molta gent no sap com s'han de denunciar. Animem a tothom que ho faci. Les coses estan canviant i veiem un esforç per part de les administracions, però som zero tolerants amb les discriminacions".

"Efectes descriptius"


El servei d'Atenció Primària Metropolitana Nord de l'ICS ha enviat un comunicat a NacióGranollers valorant els fets. Destaquen que el programa d'història clínica informatitzada es basa en el sistema de codificació internacional europeu CIE-10, que inclou el terme "transsexualitat" a efectes "estrictament descriptius". Tot i això, expliquen que "s'està revisant l'aplicació dels estàndards internacionals del sistema de codificació" així com "els mecanismes de redactat automàtic de les eines informàtiques de gestió clínica".

També asseguren que el pacient va ser "tractat correctament" i que actualment no hi ha cap reclamació per aquesta qüestió feta per les vies oficials. ""Volem deixar constància que en cap cas es va fer un mal ús de la codificació ni, per descomptat, aquest ús comporta la més mínima discriminació envers el pacient".

 

Participació