ordenances fiscals

Granollers apujarà un 1,5% l'IBI i l'IAE i un 6,9% el rebut d'escombraries

El ple aprova inicialment la modificació de les Ordenances Fiscals per a l'exercici 2022

per Redacció, Granollers, Catalunya | 27 d'octubre de 2021 a les 19:00 |
Vista aèria de la ciutat. | Ajuntament de Granollers
Granollers ha aprovat inicialment aquest dimecres la modificació de les Ordenances Fiscals per a l'exercici 2022. Una proposta que ha comptat amb els vots a favor de PSC i ERC, l'abstenció de Junts per Granollers i la negativa de Ciutadans i Primàries.

La proposta presenta un augment de l'1,5% de l'Impost sobre béns immobles (IBI) i de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE). Pel que fa a les taxes municipals, el rebut de les escombraries domiciliàries puja un 6,9% (deu euros: de 145 a 155 euros per habitatge), segons l'Ajuntament per l'augment del cost d'aquest servei previst per l'any vinent. A més, en aquest tribut també s'ha augmentat un 5% la bonificació per a aquells contribuents que acreditin haver fet ús de les deixalleries del municipi en 5 o més ocasions.


Pel que fa a la taxa per l'ocupació de la via pública amb taules i cadires, la reducció del 50% de les tarifes aprovada per aquest any per tal d'ajudar a la recuperació de la crisi provocada per la Covid-19 en el sector de la restauració, passarà a ser del 25% respecte les tarifes de 2020.

Hi ha altres conceptes que pugen, i l'Ajuntament ha destacat les "actualitzacions" que patiran algunes taxes que es mantenien congelades des de feia anys: la taxa per estacionament regulat a la via pública pujarà un 5%, mentre les taxes per serveis educatius musicals ho faran un 3% i el rebut anual de conservació del cementiri serà 1,85 euros més car.


Les bonificacions


Pel que fa a les bonificacions, s'estén a les famílies monoparentals la bonificació pels serveis educatius musicals fins ara prevista per a les famílies nombroses. Per últim, s'actualitza el redactat de la bonificació de l'impost sobre béns immobles per la instal·lació de sistemes per l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar.


Com cada any es poden sol·licitar bonificacions, sempre que es compleixin determinats requisits i els ingressos anuals, incloent-hi els de les persones amb qui conviu el contribuent, no sobrepassin la quantia mínima establerta en l'ordenança fiscal vigent. Per exemple, les famílies nombroses o les famílies amb 2 fills, un dels quals amb discapacitat, poden demanar la bonificació de l'IBIU amb un límit de renda de 45.000 euros. Aquest límit de renda, s'incrementarà en 15.000 euros per cada fill de més. Els pensionistes per jubilació, incapacitat total, incapacitat absoluta, gran invalidesa, aturats, perceptors de la renda mínima d'inserció i altres persones d'escassa capacitat econòmica poden gaudir d'una bonificació de la taxa d'escombraries del 50% o del 100%, segons quins siguin els seus ingressos anuals. Les famílies monoparentals tenen una bonificació del 20% en les taxes de clavegueram i escombraries quan els seus ingressos bruts anuals siguin inferiors als 18.000 euros.

 

Participació