dia mundial del càncer de mama

​El 2020 es van fer 13.000 mamografies al Vallès Oriental

Es van detectar 50 càncers de mama

per Redacció, Granollers, Catalunya | 19 d'octubre de 2021 a les 16:07 |
Imatge d'arxiu d'una dona fent-se una mamografia en un centre de salut. | ACN
Avui es commemora el Dia Mundial contra el Càncer de Mama. Un dia que arriba encara en una pandèmia que també condiciona aquest àmbit. Durant el 2020, al Vallès Oriental es van fer 13.000 mamografies i es van detectar 50 casos d’aquest càncer, tot i les restriccions i la suspensió d’algunes proves no urgents. Els especialistes insisteixen que la prevenció i la detecció precoç són les millors armes per lluitar contra la malaltia.
 

Els experts recomanen mamografies cada dos anys sobretot a dones d’entre 50 i 69 anys per una detecció precoç del càncer de mama. L’any passat, tot i la pandèmia, es van fer als tres hospitals del Vallès Oriental més de 13.000 proves com aquesta, que van permetre detectar 50 casos de tumors.

Les responsables del programa de diagnòstic precoç d’aquesta malaltia al Vallès Oriental repassava aquest dimarts les xifres d’aquest any. S’han detectat més casos, però les expertes puntualitzen que el balanç s’ha de fer contemplant dos anys per l’excepcionalitat que va representar el 2020. I que, fent-ho així, s’està en les xifres esperades. La ginecòloga de l'Hospital de Granollers i responsable del programa, Guadalupe Peñalva, ho precisa: "L'any passat va ser especial per la pandèmia. Es van anul·lar les coses que es podien anul·lar, ni mamografies en curs ni mamografies o controls assistencials necessaris per sospita, així com tampoc les les intervencions quirúrgiques per processos oncològics". 


"Es van programar unes 15.000 visites i es van acabar-ne fent més de 13.000. Una participació del 87%". 

En aquest sentit, afegeix: "Hi havia un retard de tres mesos que es va recuperar a inicis d’aquest any".


Peñalva alerta que "no hi ha res preventiu al 100%" contra aquest tipus de càncer, i recorda els factors de risc: "Ser dona, l’edat, les característiques genètiques i les característiques del teixit mamari. Cap d’aquestes coses es pot canviar".

I insisteix; "La mamografia es el test més fiable. Amb un diagnòstic precoç millorem la qualitat de vida. I reduïm la mortalitat en un 30% a deu anys vista".
 

 

Participació