vaga de maquinistes

Saturació a Rodalies: incidències a tot el territori, amb servei limitat a Sants i plaça Catalunya

El Govern assegura que les incidències són "un nou motiu" per exigir a l'Estat el traspàs de les competències

per V. R., 30 de setembre de 2021 a les 16:54 |
Saturació a l'estació de Sants, aquest dijous | ACN
El servei de Rodalies viu una situació de saturació i col·lapse durant tot aquest dijous. Renfe pateix una vaga de maquinistes que ha afectat el sistema de trens de tot l'Estat, inclòs Catalunya. Durant tot el matí s'han cancel·lat trens a les estacions de plaça Catalunya i de Sants, provocant un descontrol significatiu per als usuaris. A partir de les 12 del migdia han començat a circular els primers trens a Sants i a partir de les 16 de la tarda, a plaça Catalunya. Renfe, però, avisa: els retards són significatius a tot arreu.

El principal motiu de les alteracions, segons la companyia, és que els maquinistes no estan fent els relleus programats en aquesta estació i això està provocant "importants afectacions en el servei". A hores d'ara, a tot Catalunya ja hi havia més de 80 trens cancel·lats. El Govern assegura que les incidències són "un nou motiu" per exigir a l'Estat el traspàs de les competències. El secretari general del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font, ha assegurat que cal obrir negociacions amb el Ministeri de Transports "de manera urgent i immediata" per tal de completar el traspàs del servei que presta Renfe.


A primera hora, l'operadora ja havia acusat els maquinistes de no respectar els serveis mínims i que aquest fet estava causant alternacions en el servei previst. Poc després, Semaf s'ha defensat en un comunicat en què culpabilitzava l'empresa de no haver planificat bé aquests serveis mínims. D'altra banda, el servei a l'AVE es presta segons el previst.

L'empresa ja assegurava aquest dijous al matí que l'incompliment dels serveis mínims per part dels maquinistes "és un acte deliberat", i ha assegurat que la sentència de l'Audiència Nacional que aquest dimecres va rebaixar alguns percentatges de serveis mínims, a petició de Semaf, no afecta Catalunya. Els usuaris, però, veuen com una vuitantena de trens han quedat afectats de manera significativa per la vaga. 


Reacció de Renfe, contundent


La companyia ha assegurat que es pronunciarà "amb tota la duresa possible" contra la postura d'aquests treballadors i s'ha mostrat convençuda que es tracta d'una acció deliberada. Davant d'això, està estudiant quines mesures prendre contra aquests maquinistes.
 
Renfe ha considerat que la vaga convocada per Semaf és "absolutament injustificada". A més, han demanat disculpes a les persones afectades per la vaga del sindicat de maquinistes i ha insistit que la posició dels seus dirigents és "inadmissible".


Altres notícies que et poden interessar
 

 

Participació