Granollers prioritzarà propostes socials en els Pressupostos Participatius

S'apostarà per iniciatives que fomentin la igualtat de gènere, la innovació social i la transició ecològica

per Redacció, 20 de setembre de 2021 a les 17:03 |
Presentació dels Pressupostos Participatius de Granollers. | Ajuntament de Granollers
Avui s'ha presentat a Granollers la segona edició dels Pressupostos Participatius de Granollers. La ciutadania podrà tornar a fer propostes i decidir a què es destinen dos milions d'euros, el doble de l'import de la primera edició.

La regidora de Participació, Andrea Canelo, ha destacat com a novetat d'aquests segons Pressupostos Participatius que "donaran prioritat a les propostes que promoguin la igualtat de gènere, la igualtat d'oportunitats i la cohesió social. També aquelles propostes que contribueixin a enfortir comunitats i fomentar la innovació social, a promoure la transició ecològica i fer front a l'emergència climàtica, així com els que donin resposta a l'Agenda 2030 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible".


Imagina, participa, decideixSota el lema Imagina, participa i decideix, els Pressupostos Participatius d'enguany volen, segons ha destacat el consistori, "engrescar la ciutadania a participar i decidir sobre millores i noves inversions a la ciutat".


Per poder presentar propostes, cal complir amb una sèrie de requisits, com ara que les propostes siguin d'interès general per a tota la població, que donin resposta a una necessitat o problemàtica específica, que siguin concretes i valorables econòmicament o de competència municipal.

Totes les condicions que han de complir les propostes presentades per la ciutadania, els criteris a tenir en consideració per admetre-les, la configuració dels òrgans i l'estructura del procés, així com les diferents fases i calendari del procés participatiu, es poden consultar a la Guia de Pressupostos Participatius 2019-2023.


Les propostes han de ser necessàriament inversions, és a dir, propostes que es puguin adquirir o construir i que siguin perdurables en el temps, amb una durada superior a un any, béns físics o virtuals, que suposin una adequació, millora o reforma d'equipaments municipals, infraestructures urbanes o espai públic.

Cada proposta ha de tenir un pressupost màxim de 150.000 euros, tenint en compte el total de despeses associades a l'execució: cost de redacció de projecte, direcció d'obra, impostos, etc. "Per tal que els Pressupostos Participatius puguin ser tan plurals com sigui possible i poder donar sortida a una gran varietat de propostes", ha destacat el consistori.

A partir del 15 d'octubre i fins al 5 de desembre es podran presentar les propostes a través de la plataforma Granollers Participa, al web www.granollers.cat/pressupostosparticipatius. S'hi podrà consultar, en tot moment, informació sobre el desenvolupament dels Pressupostos Participatius, fer les votacions i fins i tot el seguiment de l'execució de les propostes guanyadores.

Després de la fase de debat i recollida de propostes, es farà la validació tècnica i la concreció de propostes. Un cop seleccionades, del 5 al 18 d'abril es farà la presentació pública dels projectes i del 19 d'abril al 3 de maig totes les persones a partir de 16 anys empadronades a Granollers podran votar les propostes finalistes.

S'habilitaran punts d'informació i assistència a diferents equipaments municipals tant en la fase d'entrada de propostes, com en la de les votacions. Fins i tot s'habilitarà un punt de votació itinerant, per facilitar l'accés a vot a tothom i no deixar ningú enrere.

Està previst que l'execució i seguiment dels projectes es faci a partir del 17 de maig de 2022.

A l'anterior edició dels Pressupostos Participatius s'hi van presentar 150 propostes. A la fase de votació hi va participar un 2,58 % de les persones amb dret a vot, un total de 1.333 votants. 

 

Participació