INCENDI

El Vallès Oriental passa al Pla Alfa 1

Els Agents Rurals han activat el Pla Alfa a 32 comarques amb especial atenció a la zona del Cap de Creus, on s'han restringit els accessos

per Irene Montagut, Barcelona, Catalunya | 24 d'agost de 2021 a les 11:22 |
Incendi al Massís del Montgrí | ACN
El Cos d'Agents Rurals han activat aquest dilluns el Pla Alfa, el sistema que determina les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals, a 32 de les 42 comarques catalanes. El pla s'ha activat en el nivell 1 en 18 comarques, entre les quals el Vallès Oriental, i en nivell 2 a les altres 14.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="ca" dir="ltr">Mapa Pla Alfa per avui dia 24 d&#39;agost <a href="https://t.co/4D5uC1bR1K">pic.twitter.com/4D5uC1bR1K</a></p>&mdash; Agents Rurals (@agentsruralscat) <a href="https://twitter.com/agentsruralscat/status/1430076337402826757?ref_src=twsrc%5Etfw">August 24, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>


A l'extrem nord-est del territori català, s'ha activat el nivell 3 del Pla Alfa a 10 municipis de l'Alt Empordà. Així, des d'aquest matí el Pla Alfa està activat en nivell 3 als municipis de Cadaqués, Colera, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Llançà, Palau-saverdera, Pau, Portbou, Roses i Vilajuïga. També s'han restringit els accessos al Parc Natural del Cap de Creus.

El nivell 1 està activat al Vallès Oriental, la Selva, el Pla de l'Estany, el Gironès, el Maresme, el Barcelonès, Osona, el Moianès, el Berguedà, l'Urgell, l'Alt Urgell, les Garrigues, el Pallars Jussà, la Conca de Barberà, l'Alt Camp, el Garraf, el Tarragonès i el Priorat.


Les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, el Vallès Occidental, el Bages, el Baix Llobregat, l'Anoia, l'Alt Penedès, el Solsonès, la Segarra, la Noguera, el Segrià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta es troben en el nivell 2 del Pla.

Què implica cada nivell del Pla Alfa?


El nivell 1 del pla desplegat pels Agents rurals implica una vigilància prioritària dels incendis forestals per davant d'altres tasques que són competència d'aquest cos. Així, es controlen columnes de fum en terrenys forestals i no forestals a menys de 500m de zones forestals, identifiquen els autors dels focs, han de fer apagar els focs en cas de perill i fan control sobre llocs predeterminats d'especial risc.

Pel que fa al nivell 2, que suposa una vigilància exclusiva dels incendis forestals, a més de dur a terme les tasques del nivell 1, també controlen la circulació de vehicles per zones forestals predeterminades, es posen en marxa punts de guaita estratègics i es controlen, també, abocadors predeterminats.

I finalment, amb el nivell 3 es restringeix l'accés a massissos forestals, com a mesura prioritària. A més de dur a terme les tasques del nivell 1 i 2, també s'estableix un comitè de coordinació a la seu de la Unitat Operativa, s'estableixen centres de coordinació d'efectius a les zones d'actuació i s'anul·len les autoritzacions per fer foc, excepte les excepcionals.

 

Participació