coronavirus

Vermellor, dolor, calor i més freqüents a les dones: així són les reaccions a la pell de les vacunes de la Covid-19

El primer estudi europeu d'aquest àmbit ha estat liderat per l'Hospital de Granollers

per Redacció, Granollers, Catalunya | 20 de juliol de 2021 a les 21:09 |
Vacunació contra la Covid-19 | Adrià Costa
L'Hospital General de Granollers acaba de publicar un estudi a nivell estatal sobre les reaccions a la pell que es puguin donar després de l'administració de les diferents vacunes contra la Covid-19.

L'estudi és el primer d'aquestes característiques a nivell europeu i acaba de ser publicat en la més prestigiosa revista europea de Dermatologia, el British Journal of Dermatology. Gràcies a la coordinació a través de qüestionaris en línia i fotografies s'han pogut recollir i descriure un total de 405 casos procedents de 15 comunitats autònomes de l'estat espanyol.


Segons explica l'Hospital de Granollers, els resultats mostren que les reaccions a la pell després d'aquestes vacunes són més freqüents en les dones i el tipus de reacció més observada és l'anomenat Braç-Covid, "que consisteix en rojor, dolor i calor en la zona d'injecció al braç", i que es produeix sobretot després de la vacuna de Moderna.

A més, s'han descrit altres patrons d'erupcions en la pell de tipus més extens, normalment amb picor i que poden consistir en faves (urticària), granits semblants a picades, taques vermelles amb descamació, "granellades que recorden al del xarampió" o lesions purpúries.


"Ha cridat l'atenció dels investigadors que s'han produït també reactivacions d'herpes, especialment després de la vacuna de Pfizer-BioNTech", afegeix el centre hospitalari. La reacció més sovint descrita després de la vacuna de AstraZeneca ha estat la urticària.

La majoria d'aquestes erupcions han estat lleus, han requerit tractament amb antihistamínics i/o corticoides i han remès en un termini mitjà de 12 dies.


Segons l'hospital granollerí, "aquest estudi pot ajudar el personal sanitari a reconèixer millor aquestes erupcions i poder aconsellar i tranquil·litzar a la població durant les campanyes de vacunació massiva contra la Covid-19".

L'estudi ha estat promogut i coordinat pel doctor Carlos Muñoz, del Servei de Dermatologia de l'hospital, que és al seu torn un dels investigadors principals, al costat de les doctores Alba Català, de l'Hospital Clínic de Barcelona, i Cristina Galván, de l'Hospital de Móstoles, Madrid. 
 

 

Participació