1 de 10
indults

El Suprem manté per ara els indults

L'alt tribunal rebutja la petició de Ciutadans i Vox de suspendre de manera cautelar el perdó concedit pel govern espanyol als presos independentistes

Els presos, a la sortida de Lledoners. | Adrià Costa
per Bernat Surroca, Barcelona, Catalunya | 13 de juliol de 2021 a les 16:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Tribunal Suprem ha rebutjat suspendre de manera cautelar els indults dels presos polítics, tal com demanaven Ciutadans i Vox. L'alt tribunal considera que no es donen les circumstàncies per adoptar aquesta mesura mentre es tramiten els recursos interposats pels dos partits espanyolistes. "L'aplicació de l'indult i la no suspensió del mateix no impedeix, si així es declara en una eventual sentència favorable a les pretensions dels recurrents, el compliment en el seu moment de la pena de privació pendent", recorda la sala contenciosa administrativa. Això no anticipa la resolució del fons, però sí que frena les intencions de Ciutadans i Vox tornar a tancar a la presó els nou dirigents independentistes.

La sala considera que suspendre ara l'indult podria provocar "situacions perjudicials i irreversibles per als indultats", perquè podria passar que haguessin de tornar a entrar a la presó mentre el tribunal analitza els recursos i, finalment, la sala avalés l'indult i els deixés de nou en llibertat. Per això, el tribunal conclou que, valorant els interessos en conflicte, no és acceptable la petició de suspendre de manera cautelar el perdó a l'espera d'una decisió final. 


L'alt tribunal espanyol ja va rebutjar fa uns dies la petició de Ciutadans de suspendre de manera cautelaríssima -és a dir, sense ni tan sols consultar les parts- els indults. Va considerar aleshores que no era procedent actuar de manera urgent i va retreure al partit taronja que parlés d'un suposat risc de fuga sense cap concreció. Ara, el Suprem fa un pas més i torna a negar-se a suspendre el perdó mentre analitza el fons dels recursos interposats. En els properes setmanes, la sala analitzarà els arguments dels dos partits en contra de l'indult i prendrà una decisió. El marge d'actuació que té el Suprem per tombar l'indult és limitat.

Un altre dels elements importants és la legitimitat que tenen Ciutadans i Vox de presentar recurs. De moment, el tribunal no s'ha pronunciat sobre aquest aspecte. La sala considera que no és ara el moment de fer-ho, perquè la qüestió es troba tot just en la fase de resolució de les mesures cautelars. Serà a partir d'ara, quan ja s'abordarà el fons, quan hi donarà resposta. 

 

Participació