presons

Els funcionaris de presons reclamen des de la Roca més recursos i suport davant l'augment d'agressions

Asseguren que no tenen autoritat a l'interior dels centres penitenciaris i que els atacs d'interns estan augmentant

per Redacció, 7 de juliol de 2021 a les 16:10 |
Concentració de treballadors a Quatre Camins contra les agressions a treballadors de presons | ACN / Albert Segura Lorrio
Els treballadors de les presons catalanes reclamen més recursos a la Generalitat per a poder dur a terme la seva feina i denuncien falta de suport institucional davant les agressions per part d'interns, que asseguren que han augmentat en els darrers temps. Es tracta, consideren, d'una situació derivada de la falta d'autoritat davant de les persones empresonades. El darrer cas es va produir dilluns a Quatre Camins, a la Roca del Vallès , on un intern va atacar sexualment una treballadora. Aquest dijous mig centenar de persones s'han concentrat precisament a l'accés interior del centre, on han llegit un manifest i han reclamat un canvi en el model penitenciari català, una concentració que s'ha repetit en la resta de presons del país.

El col·lectiu reclama respecte per la seva tasca i traslladen el suport a tots els seus companys i companyes que s'han trobat en situacions violentes amb interns. "Aquesta situació és fruit d'una política nefasta", denuncia Carles de Ardaraz, coordinador de l'Agrupació de Personal Penitenciari de CCOO.


Apunta a que els acords que afecten la plantilla estan obsolets, amb ràtios de treballadors minvades i amb buits normatius. En aquest sentit, considera que la dimissió del fins ara secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, hauria de ser l'inici de "més renúncies" que acabin comportant un canvi en el model de gestió de les presons catalanes. "Necessitem més recursos humans i materials, i que no es miri cap a una altra banda", afegeix, tot reclamant que "no es polititzi el sistema penitenciari català".

Més agressions


Els sindicats assenyalen que cada cop es registren més atacs d'interns a treballadors dels centres penitenciaris. "No tenim un reconeixement com autoritat", denuncia de Ardaraz, una situació que fa que tinguin una posició d'inferioritat a l'hora de posar en coneixement fets a l'interior de la presó.

"Hi ha una manca de respecte total dels interns cap a nosaltres, i els directors i secretaris generals no ens donen suport", afegeix l'Àngela, delegada d'UGT Presons al Centre de Joves Quatre Camins. "No som una autoritat com sí que ho poden ser els mossos", assegura.


Això, apunta la delegada sindical, els genera problemes a l'hora de denunciar agressions. "I estan augmentant", adverteix. Amb tot, esperen que la dimissió de Calderó serveixi per iniciar una nova etapa i que es tingui en compte la seva veu per millorar les seves condicions laborals.

 

Participació