energia

Les Franqueses presentarà un recurs de reposició contra el parc solar de Marata

En total, són 13 hectàrees d'instal·lacions

per Redacció, 7 de juliol de 2021 a les 16:45 |
Terrenys on s'ubicaria el parc solar, a Marata | Jaume Ventura Busquets
En els camps d’una parcel·la situada a la carretera de Cànoves, a Marata, són on s’hi podrien acabar instal·lant 13 hectàrees de parc solar. Tot i que la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat valorés com a viable l’emplaçament previst, l’Ajuntament de les Franqueses segueix mostrant la seva disconformitat amb el projecte. Ara, el consistori ha presentat un recurs de reposició, i avancen que esgotaran totes les vies al seu abast. de moment presentaran un recurs de reposició.

"L'emplaçament del parc és un terreny agrícola catalogat com a zona d'especial protecció tant en el Pla Territorial Metropolità de Barcelona del 2010 com en el text refós del Pla General d'Ordenació de les Franqueses del 2009. D'una banda, el pla territorial l'inclou com a espai de protecció especial pel seu interès natural i agrari. D'una altra banda, el pla de les Franqueses, el qualifica com a sòl no urbanitzable, agrícola de regadiu i d'especial protecció. Això suposa que només se'n poden permetre usos agrícoles o, prèvia autorització, activitats o equipaments d'interès públic (esportius, educatius, sanitaris i assistencials) que per la seva naturalesa només es puguin emplaçar en el medi rural", destaca el consistori en un comunicat.


El projecte inclou la col·locació de gairebé 20.000 mòduls fotovoltaics, diverses construccions de manteniment, la creació d'accessos i d'estructures de drenatge, la instal·lació de cablejat de baixa i mitja tensió i una tanca perimetral. A finals del mes d'abril, l’Ajuntament envia un informe desfavorable a la Generalitat, però la Generalitat respon que, tot i reconèixer possibles afectacions ambientals, la proximitat amb jaciments arqueològics i afectacions a nivell urbanístic i paisatgístic no existeixen elements insalvables o que desaconsellin la instal·lació del parc fotovoltaic.

L'Ajuntament franquesí insisteix que no estan en contra dels sistemes de plaques solars, sinó que rebutgen que s’instal·lin en terrenys agrícoles.

 
 

 

 

Participació